Kipstoof - dušené kuřecí se zelím a bramborami
Hledala jsem recept, kde bych zužitkovala špičaté zelí. Máme ho rádi, protože je mnohem sladší a šťavnatější než klasická hlávka bílého zelí. A zrovna v říjnovém čísle časopisu z Hoogvlietu (Boodschappen 10/2021) mě zaujal recept s etiopsku směsí koření „berbere“.- 3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 5 cibulí, nakrájených na půlkolečka (dala jsem 4)
- 2 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného nadrobno
- 4 stroužky česneku, prolisované (dala jsem 2)
- 2 lžíce koření berbere
- půlka špičatého zelí, nakrájeného nahrubo
- 6 brambor, nakrájených na vetší kousky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 25 g másla
Kuřecí kostky smícháme s citronovou šťávou a necháme 30 minut marinovat. Na větší pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm mrkev asi 3 minuty. Přidáme cibuli a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Pak přidáme zázvor, česnek a berbere a opékáme 5 minut.
Přidáme nakrájené zelí, brambory a vývar a přikryté vaříme asi 20 minut. Přidáme kuřecí kostky a vaříme dalších 8 minut. Občas promícháme, aby nedošlo k připálení. Přidáme máslo a krátce promícháme.Směs koření Berbere si můžete koupit hotovou v obchodě nebo si ji můžete snadno vyrobit i sami doma:
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička mletého kardamonu
- 0,5 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 0,5 lžičky mleté skořice
- v jiných článcích jsem četla, že berbere obsahuje i římský kmín a hřebíček
Martina | 20. 10. 2021 St 15.00 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 50x