Stamppot se špičatým zelím a pórkem
O víkendu jsme zkusili další variaci na šťouchané brambory (stamppot). Tentokrát se špičatým zelím a pórkem. Vycházela jsem z receptu z časopisu Allerhande 11/21. Stamppot je tady v Nizozemsku velmi oblíbené jídlo. Brambory se šťouchají s různými druhy zeleniny a podávají se s nějakou uzeninou nebo se sázeným vejcem.- brambory
- plátek másla
- 1 dcl mléka
- 200 g pórku, nakrájeného na kolečka
- 400 g špičatého zelí, nakrájené na proužky
- 1 lžička kari
- sůl, pepř
- olivový olej
- 4 vejce
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit.
Ve velké pánvi si rozehřejeme olej a 2 minuty na něj opékáme pórek. Pak přidáme špičaté zelí a opékáme další 2 minuty. Ochutíme pepřem a kari kořením.
Na jiné pánvi si mezitím připravíme sázená vejce.
Když jsou brambory měkké, tak je slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháme. Přimícháme teplé mléko a také směs opečeného pórku se špičatým zelím.
Rozdělíme na talíře a navrch položíme sázené vejce.Martina | 13. 3. 2022 Ne 12.49 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 84x