Vegetariánské lasagne
Další vegetariánské jídlo v našem jídelníčku, tentokrát lasagne. Recept Comfort food lasagne mám z čísla 2/2022 časopisu Boodschappen z Hoogvlietu.- 6 lžic olivového oleje
- 3 cibule (nakrájené na kostičky)
- 2 velké mrkve (nastrouhané)
- 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na plátky)
- 250 gramů žampionů (nakrájené na plátky), nedávala jsem
- 140 gramů rajčatového protlaku (větší plechovka)
- 500 mililitrů zeleninového vývaru (dala jsem vodu)
- 1 lilek (nakrájený na kostičky)
- 25 gramů másla
- 25 gramů mouky (= 1 vrchovatá lžíce)
- 250 mililitrů mléka
- muškátový oříšek
- 50 gramů parmazánu (nastrouhaný)
- 3 stroužky česneku (lisovaný)
- cca 12 plátků lasagní
- 1 mozzarella (nakrájená na plátky)
- sůl, pepř, popř. italské bylinky
Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a za stálého míchání na něm opékáme cibuli, mrkev, celer a žampiony asi 15 minut. Pravidelně mícháme, aby se vlhkost rychleji odpařila. V polovině doby vaření přidáme zbytek oleje.
Pak přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Přidáme vývar (vodu) a dobře promícháme. Omáčku můžeme nahrubo rozmixovat, ale mě to přišlo zbytečné. Přidáme lilek a vaříme zakryté asi 5 minut, dokud není lilek téměř propečený.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a rozmícháme dohladka. Zalijeme třetinou mléka a opět mícháme dohladka. Opakujeme, dokud se všechno mléko nezapracuje do omáčky. Ochutíme muškátovým oříškem a solí a na středním plameni vaříme asi 2 minuty. Hrnec sundáme z plotny a postupně vmícháme polovinu parmazánu. Vymícháme dohladka a dáme stranou. Předehřejeme si troubu na 220 °C.
Do rajčatové omáčky přidáme česnek, dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Na dno zapékací mísy nalijeme malou vrstvu zeleninové omáčky. Nahoru položíme vrstvu lasagní. Opakujeme dokud nespotřebujeme veškerou omáčku (mě to většinou vychází na 4 vrstvy plátků lasagní).
Na horní vrstvu lasagní položíme nakrájenou mozzarellu a přelijeme bešamelovou omáčkou. Pečeme v troubě asi 20 minut. Posypeme zbytkem parmazánu a pečeme ještě asi 5 minut do zlatova.
Martina | 17. 3. 2022 Čt 12.31 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 29x