Vegetariánské lasagne

Další vegetariánské jídlo v našem jídelníčku, tentokrát lasagne. Recept Comfort food lasagne mám z čísla 2/2022 časopisu Boodschappen z Hoogvlietu.
20220317_173802-nahled
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 cibule (nakrájené na kostičky)
  • 2 velké mrkve (nastrouhané)
  • 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na plátky)
  • 250 gramů žampionů (nakrájené na plátky), nedávala jsem
  • 140 gramů rajčatového protlaku (větší plechovka)
  • 500 mililitrů zeleninového vývaru (dala jsem vodu)
  • 1 lilek (nakrájený na kostičky)
  • 25 gramů másla
  • 25 gramů mouky (= 1 vrchovatá lžíce)
  • 250 mililitrů mléka
  • muškátový oříšek
  • 50 gramů parmazánu (nastrouhaný)
  • 3 stroužky česneku (lisovaný)
  • cca 12 plátků lasagní
  • 1 mozzarella (nakrájená na plátky)
  • sůl, pepř, popř. italské bylinky

Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a za stálého míchání na něm opékáme cibuli, mrkev, celer a žampiony asi 15 minut. Pravidelně mícháme, aby se vlhkost rychleji odpařila. V polovině doby vaření přidáme zbytek oleje.

Pak přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Přidáme vývar (vodu) a dobře promícháme. Omáčku můžeme nahrubo rozmixovat, ale mě to přišlo zbytečné. Přidáme lilek a vaříme zakryté asi 5 minut, dokud není lilek téměř propečený.

Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a rozmícháme dohladka. Zalijeme třetinou mléka a opět mícháme dohladka. Opakujeme, dokud se všechno mléko nezapracuje do omáčky. Ochutíme muškátovým oříškem a solí a na středním plameni vaříme asi 2 minuty. Hrnec sundáme z plotny a postupně vmícháme polovinu parmazánu. Vymícháme dohladka a dáme stranou. Předehřejeme si troubu na 220 °C.

Do rajčatové omáčky přidáme česnek, dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Na dno zapékací mísy nalijeme malou vrstvu zeleninové omáčky. Nahoru položíme vrstvu lasagní. Opakujeme dokud nespotřebujeme veškerou omáčku (mě to většinou vychází na 4 vrstvy plátků lasagní).

Na horní vrstvu lasagní položíme nakrájenou mozzarellu a přelijeme bešamelovou omáčkou. Pečeme v troubě asi 20 minut. Posypeme zbytkem parmazánu a pečeme ještě asi 5 minut do zlatova.

20220317_162817-nahled

Martina | 17. 3. 2022 Čt 12.31 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 4x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: