Semínkový chléb
- 90 g celých syrových mandlí
- 160 g slunečnicových semínek
- 65 g dýňových semínek
- 135 g ovesných vloček
- 100 g mandlové mouky
- 120 g drcených lněných semínek
- 25 g chia semínek
- 25 g slupek spyllia
- 12 g soli
- 40 g extra panenského olivového oleje
- 600 ml vody
Předehřejeme si troubu na 180 st. C. Na plech dáme mandle, slunečnicová semínka a dýňová semínka, vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut, dokud mandle nezačnou mít zlatavou barvu. Vyndáme z trouby, necháme semínka vychladnout a poté nahrubo nasekáme mandle.
Do větší mísy dáme ovesné vločky, mandlovou mouku, lněná semínka, chia semínka, slupky psyllia, sůl, opražená slunečnicová a dýňová semínka a nasekané mandle. Promícháme. Přidáme olivový olej a vodu. Dobře promícháme, abychom získali hustou lepivou hmotu. Formu na chléb vyložíme pečícím papírem a naplníme ji hmotou. Přikryjeme a dáme přes noc do lednice.
Další ráno: Předehřejeme troubu na 200 st. C. Formu s chlebovou hmotou vložíme do trouby a pečeme 75 minut. Upečený bochník vyklopíme z formy a necháme na mřížce 1–2 hodiny zcela vychladnout.
Uchováváme v ledničce, případně si můžeme část uložit do mražáku.