Brokolicový quiche
Při dalším listování časopisem Boodschappen 2/2022 mě zaujal Zeleninový quiche s kozím sýrem. Vzpomněla jsem si, jak nám Raďa asi před 2 roky upekl Quiche s brokolicí a modrým sýrem. Těsto nebylo upečené, brokolice tvrdá a po rozkrojení z něj vytekla spousta vody. Řekla jsem si, že zkusíme druhý pokus s několika úpravami podle tohoto receptu z Boodschappen. Tentokrát se povedlo, mňam.- 225 g mouky
- 200 g másla (trochu změklého)
- 5 vajec
- ev. 2 lžíce mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 větší brokolice
- modrý sýr (např. Castello Creamy blue)
- strouhaný sýr
- sůl
Mouku smícháme se 175 gramy másla na drobenkovou texturu. Přidáme 1 vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto (já jsem si pomohla robotem). Pokud je těsto příliš suché, přidáme 1–2 lžíce mléka. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 10 minut do mrazáku nebo do lednice (kjá jsem nechala v lednici do druhého dne).
Brokolici si uvaříme v páře téměř doměkka. Vejce si rozšleháme se smetanou a špetkou soli. Troubu si předehřejem na 170 ºC.
Těsto si rozválíme na pomoučené pracovní ploše, přeneseme ho do formy vymazané máslem a propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečící papír a nasypeme na něj slepou pečící náplň (např. fazole) a pečeme v troubě asi 10 minut. Pak pečicí papír se slepou náplní odstraníme a pečeme dalších 10 minut.
Teplotu v troubě zvýšíme na 180ºC. Uvařenou brokolici rozdělíme na koláč, přidáme kousky modrého sýra a zalijeme vaječnou směsí. Vršek posypeme strouhaným sýrem.
Dáme péct do trouby na 30–35 minut. Před krájením necháme trošku vychladnout, jinak by se náplň roztekla.
Martina | 19. 3. 2022 So 20.34 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 113x