Pečená rýže s krevetami
Únorové číslo časopisu Boodschappen bylo plné lákavých receptů k vyzkoušení. Dalším, který mě zaujal, byl recept na Pečenou rýži s krevetami. Verča prohlásila, že je to její druhé nejoblíbenější jídlo (po čínských nudlích). Takže opět úspěch.- 2 vejce
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 500 g mražených wok krevet (dala jsem jen 250 g a úplně to stačilo)
- 2 stroužky česneku (lisovaný)
- cca 2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 4 jarní cibulky (nakrájené na tenká kolečka)
- 1 mrkev (nakrájená na kostičky)
- 400 gramů bílé rýže (vařené)
- 250 gramů mraženého hrášku
- 2 lžíce ketjap manis (sladké sójové omáčky)
- 125 gramů fazolových klíčků (= mungo klíčky, taugé)
- 2 lžičky sezamového oleje
- sůl, pepř
Ve woku rozehřejeme 2 lžice oleje a osmažíme na něm krevety, dokud nebudou měkké (dle návodu a typu). Vyjmeme je z pánve a dáme stranou.
Dále do woku přidáme 1 lžíci oleje, na které krátce orestujeme česnek, zázvor, bílou část jarní cibulky a mrkev. Přidáme uvařenou rýži a hrášek, zastříkneme sójovou omáčkou (ketjap manis) a za stálého míchání opékáme 2 minuty, dokud se rýže neprohřeje.
Rýžovou směs přesuneme na jednu stranu pánve a na prázdné straně rozehřejeme 1 lžíci oleje a přidáme rozšlehaná vejce. Za stálého míchání je smažíme dokud nejsou téměř uvařená. Přidáme krevety a fazolové klíčky a promícháme.
Pánev sundáme z plotny, rýžovou směs pokapeme sezamovým olejem, posypeme zbylou jarní cibulkou a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Tip na přípravu: Toto je ideální jídlo na spotřebování zbytků rýže. Krevety můžete nahradit zbylým kuřecím masem nebo tofu a přidat další zeleninu, jako je paprika, bok choy nebo houby.Martina | 21. 3. 2022 Po 12.37 | Vaření, Jídla z masa, Ryby a plody moře | Tisk | 102x