Špenátový stamppot s uzenou makrelou
Další varianta nizozemského stamppotu, tentokrát se špenátem a uzenou makrelou. Nějak jsme si ty jejich šťouchané brambory se zeleninou oblíbili a zkoušíme různé varianty. Tento recept mám z čísla 3/2022 časopisu Boodschappen z Hoogvlietu.
- 1 kg moučných brambor (oloupaných, nakrájených na kousky)
- 800 g čerstvého špenátu (dala jsem 600 g)
- 300 g cherry rajčátek na stonku
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g créme frache
- 4 malé filety uzené makrely
- 4 jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
Předehřejeme si troubu na 220ºC. Rajčata vložíme do zapékací mísy, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a grilujeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Brambory vaříme 20 minut. Na poslední minutu k nim přidáme špenát. Slijeme vodu a zlehka prošťoucháme. Přidáme crème frache a dobře rozmícháme. V receptu je uvedeno, že se má přidat polovila makrely a prošťouchat i to s ní, ale to já jsem nedělala. Dochutíme solí a pepřem.
Stamppot rozdělíme na talíře, poklademe makrelou, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a na vršek položíme grilovaná rajčátka.
Martina | 22. 3. 2022 Út 14.18 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Ryby a plody moře | Tisk | 93x