Hyacintový les a duny Solleveld

Ve středu 27.4. tu byl státní svátek – Králův den (Koningsdag), kdy se v Nizozemsku oslavují královy narozeniny. Celá země se zahalí do oranžové barvy, ulice zaplní bleší trhy, pódia s kapelami a stánky s různými holandskými specialitami. Nám se však do ulic nějak nechtělo a volno jsme raději využili k návštěvě Hyacintového lesa a procházce v přilehlých dunách Solleveld. 20220427_101516-nahled

Vyrazili jsme hned ráno. V 10 hodin jsme měli sraz s Regi a jejími holkami na parkovišti panství Landgoed Ockenburg, které se nachází na západ od centra Hágu a kousek od pobřeží. Plánem byla společná procházka a pak oběd ve Ville Ockenburg.

U informační cedule jsme se rozhodli, že nejdříve zamíříme do Hyacintového lesa. V dubnu zde rozkvétají úplné koberce divokých hyacintů a les má kouzelnou atmosféru. Celou přírodní rezervaci tvoří nezpevněné turistické stezky a vy úplně zapomenete, že jste v rušném městě.

obrazek obrazek

Z Hyacintového lesa vede přístupová cesta do dunové oblasti Solleveld, která je součástí národního parku Hollandse Duinen. Je přístupná pouze se speciální vstupenkou, která se dá koupit přes internet na webových stránkách Dunea (stojí 2 eura). Kvůli ochraně přírody a zajištění klidu pro zvířada a hnízdící ptáky zde jsou stanovené maximální počty návštěvníků na den. Duny jsou spíše plošší, střídají se zde vřesoviště, vodní plochy, dubové lesy, pastviny a křoviny.

obrazek obrazek

Cesta byla vyznačená šipkami a já jsem byla ráda, že nemusím pořád koukat do mapy, kterou stezkou se máme vydat. Odbočující stezky byly opatřené cedulemi se zákazem vstupu kvůli hnízdění ptáků. Zaujalo nás množství kormoránů, kteří v naší blízkosti stavěli hnízda nebo odpočívali ve stromech.

obrazek obrazek

Děti si cestou hrály nějakou hru s malým míčkem a my dospělí jsme si mohli v klidu povykládat. Zpět z dun jsme museli vylézt stejnou přístupovou cestou přes Hyacintový les.

Byl čas oběda, a tak jsme se vydali do restaurace ve Ville Ockenburg. Ta měla být od 11 hodin otevřená, ale asi kvůli dnešnímu svátku bylo zavřeno. Zachránil nás De Kas (Skleník) kousek od ní, kde však měli jen jídla typu rychlého občerstvení. Na počest oslav králových narozenin jsme si dali nizozemské speciality – bitterballen, hranolky (bramborové a batátové), sendvič s holandskými krevetami a jako dezert tompouce a oranje sous. Po 14. hodině jsme spokojení vyrazili na cestu domů.

Martina | 27. 4. 2022 St 12.15 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 53x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: