Smažená rýže se zeleninou, falafelem a tzatziki
Falafel jsou smažené cizrnové kuličky, které se většinou servírují v pita chlebu se zeleninou a omáčkou tahini. I my jsme si ho tak doma několikrát připravili, ale nedávno mě zaujal recept na stránkách Hellofresh, kde falafel servírovali se smaženou rýží se zeleninou a tzatziki. Tuto kombinaci jsem si neuměla představit, Raďa kroutil očima, ale jídlo mělo velký úspěch.
Pečená rýže
- 300 g rýže basmati
- 400 g brokolice
- 500 g mrkve
- 6 lžiček kari koření
- 2 lžičky harissa pasty (ta je na nás až moc pikantní, tak jsem místo ní dala jen klasický kmín, římský kmín a koriandr)
- sůl, pepř
- olivový olej
Rýži uvaříme dle návodu. Brokolici nakrájíme na růžičky a stonek na kostičky. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Na woku nebo pánvi s pokličkou rozehřejeme olivový olej a na středním plameni 1 minutu restujeme zeleninu s harissou a kari kořením. Přidáme 8–10 lžic vody, ochutíme solí a pepřem a vaříme přikryté 6–7 minut, dokud zelenina nezměkne, ale je stále křupavá. Pak k zelenině přidáme rýži a při vysokém plameni smažíme 2 minuty bez pokličky a za stálého míchání.
Tzatziki
- 1 okurek
- 1 stroužek česneku
- 200 g řeckého jogurtu (i víc)
- sůl, pepř
- kopr
- olivový olej
Okurek nastrouháme nahrubo, dáme do cedníku, vmícháme sůl, necháme 5 minut stát a pak vymačkáme co nejvíce tekutiny (před strouháním můžeme okurek podélně rozkrojit a lžící vydlabat semínka). Česnek rozetřeme nebo nastrouháme. Kopr nakrájíme nadrobno nebo použijeme sušený. V misce smícháme okurku s česnekem a řeckým jogurtem. Přidáme kopr a dochutíme solí a pepřem. Můžeme zakápnout olivovým olejem.
Falafel jsem měla koupený z obchodu, ale příště se pokusím i o vlastní.
Příště nastalo 22.9.2022, tady je recept na domácí falafel.
Martina | 30. 4. 2022 So 19.57 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Zelenina | Tisk | 422x