Luxembourg

Původně jsme chtěli jet do města Luxembourg na dopoledne a cestou zpět to vzít přes nějakou přírodu. Nakonec jsme to však vymysleli jinak – Luxembourg od rána až do doby, kdy nás to bude bavit, a poté přesun do Villers-devant-Orval, kde se nachází pivovar Orval. Já jsem ještě uvažoval zajet k nějaké „podkově“ řeky La Semois, např. v Bouillonu nebo u Rochehautu, ale to se nakonec ukázalo jako fantazírování.

20220412_120501-nahled

Luxembourg

Ráno jsme se autem přesunuli po dálnici do Luxembourgu, kde jsme zaparkovali na parkovišti Glacis (platí se 1€ za hodinu). Moc jsme neplánovali jak město projít, a tak jsme vyrazili k nejbližšímu místu, které nás zajímalo. Byla jím vyhlídka a výtah Pfaffenthal Panoramatic Elevator. Z prosklené vyhlídky jsme pěkně viděli na druhou stranu údolí a řekli si, že dole projdeme po hradbách a zkusíme stezku na protější straně. Až později jsme zjistili, že v Luxembourgu jsou vyznačené vyhlídkové okruhy, a tento byl jeden z nich – jmenuje se Circuit Vauban.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Na stezku jsme nastoupili u Vauban Towers a pokračovali po ní k Fort Niedergrünewald, dále Fort Obergrünewald a Bock Promontory. Na posledních dvou jmenovaných byly krásné výhledy na město a údolí.

obrazek

Další okruhy jsou např. Wenzel nebo RosaLi.

U Plateu du Saint-Esprit jsme chtěli využít veřejné toalety, ale nenašli jsme je, a tak jsme v honbě za WC došli až na náměstí Place d'Armes. Na rohu tam je informační centrum a na ulici Rue de Curé jsou další veřejné záchody :-). Spokojení, jsme hned vedle koupili zmrzku a sedli na schody dalšího informačního centra na náměstí Place Guillaume. Poté jsme si ještě prošili pár uliček, zašli k Grand Ducal Palace a ke katedrále Notre-Dame. A tím jsme v podstatě ukončili náš rychlo výlet do Luxembourgu. Cestou k autu jsme pošli parkem Edmonda J. Keina a Edouarda Andrého.

Co říci závěrem? Luxembourg se nám líbil, vyšlo nám pěkné počasí, a tak jsme si to tam docela užili.

Orval

Na pivo Orval jsem narazil před pár roky v Belgii a zařadil jsem jej na pomyslné stupně vítězů v mém žebříku oblíbených piv. Pořád jsem špekuloval, jak se tam dostat a koupit nějaké pivo a sýr. Tím, že se pivovar nachází na samotném jihu Belgie u hranic s Francií, tak se mi nikdy nepodařilo vymyslet výlet, který by se nějakým způsobem k němu přiblížil. Věděl jsem však, že s touto návštěvou Belgie a Luxembourgu se mi naskýtá jedinečná příležitost, která se už jen tak opakovat nebude. Takže jsem přemluvil rodinku a udělali jsme si na cestě z Luxembourgu do S'berchampu k němu zajížďku. I když klášter, ve kterém pivo vyrábí, nabízí různé prohlídky a je zajímavý sám o sobě, tak my vyčerpaní z Luxembourgu jsme sem přijeli jen za jedním cílem – koupit pivo :-). A podařilo se – koupil jsme dvě krabice a tím se mi splnil můj pivní sen :-). Přemýšleli jsme ještě o sýru, ale prodávali jej jen v kilovém balení :-(.

20220412_162316-nahled

Pivo Orval je speciální tím, že zraje v láhvi, a tak dle jeho stáří můžete pokaždé pít trochu jiné pivo. Mě osobně moc chutná – líbí se mi jeho jantarová barva a to, že na rozdíl od ostatních belgických piv není tak silné.

Radim | 12. 4. 2022 Út 20.13 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 17x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: