Amsterdam

V Amsterdamu už jsme s dětmi párkrát byli. Většinou jen v muzeích (NEMO, Micropia, Námořní muzeum, Ripley's Believe It or Not) s krátkou procházkou po městě. I teď jsme uvažovali, že zajdeme třeba do Rijksmusea, kde bychom mohli obdivovat nejslavnější Rembrandtův obraz Noční hlídku a další nizozemská mistrovská díla, nebo do muzea Vincenta van Gogha či do Královského paláce. Nakonec jsme se shodli, že náš program vymyslíme zábavněji a jako takovou rozlučku s Nizozemskem. obrazek

Plán byl následující:

  • prohlídka domu Anny Frankové s úvodním programem
  • projížďka lodí po amsterdamských kanálech
  • muzeum kanálů Grachtenmuseum o rozvoji Amsterdamu
  • 5D flight experience This is Holland
  • vyhlídka A'DAM Lookout

V neděli ráno jsme vyrazili na pohodu vlakem v 9:43. Auto jsme nepotřebovali a Raďa si chtěl konečně užít vyhlídkovou cestu osobákem.

Dům Anny Frankové

Vstupenky jsme měli koupené na 11:15. Z nádraží jsme to museli vzít svižným tempem, ale dorazili jsme včas. Nejprve nás čekal 30 minutový úvodní program, kde nám průvodce v jednom menším sále s časovou linií a fotkami popovídal o historii rodiny Anny Frankové v kontextu druhé světové války a pronásledování Židů. Pak jsme si svým tempem (s audioprůvodcem) mohli prohlédnout tajnou část domu, kde se Anna s rodinou a přáteli schovávala a kde si psala svůj deník. Pár stránek z originálního deníku si bylo možné přečíst (samozřejmě v nizozemštině).

Pozn. Vstupenky jsou online rychle vyprodané. Nové se dávájí do oběhu vždy první úterý v měsíci na následující měsíc. Vstupné je v rámci museumkaart zdarma, úvodní program stojí 7 euro navíc.

obrazek

Plavba po kanálech

Ve 13:15 jsme přímo před domem Anny Frankové nastoupili do lodi společnosti Amsterdam Boat Experience. Vstupenky jsem kupovala s 50% slevou na www.socialdeal.nl. Čekala nás hodinová plavba po kanálech v historickém centru Amsterdamu (trasa: Prinsengracht, Amstel, Carré, Skinny Bridge, Ermitáž, Herengracht, Leliegracht). Sympatická kapitánka lodi byla zároveň naším průvodcem a během plavby vyprávěla (v angličtině) zajímavá i zábavná fakta o městě a památkách. Na palubě bylo možné koupit si i nápoje a drobné občerstvení.

obrazek obrazek

Na lodi nám vyhládlo, a tak jsme pak na náměstíčku Westermarkt snědli naše připravené lepeňáky.

Procházkou po Keizersgrachtu a odbočkou do Leidsegrachtu jsme došli ke Grachtenhuis.

Grachtenmuseum – Muzeum kanálů

Zmínku o tomto muzeu jsem objevila teprve nedávno a hned jsem měla jasno, že sem prostě musíme zajít. Prošli jsme asi 5 místností, kde jsme se pomocí audioprůvodce a různých projekcí dozvěděli o tom, jak se Amsterdam rozrostl z rybářské vesnice v metropoli, proč a jak se stavěly kanály, jak se budovala obrana města atd. Návštěva trvá jen necelou hodinku a expozice jsou multimediální. V jedné z místností můžete třeba kukátky ve stěnách koukat dovnitř kupeckých domů a majestátních paláců.

obrazek

Amsterdamské kanály jsou od roku 2010 zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Od Grachtenhuis jsme šli dál k Bloemenmarkt (plovoucí květinový trh), kde si můžete nakoupit cibulky a hlízy různých rostlin, čerstvé květiny i suvenýry. Ondra si koupil další přívěšek, Verča magnetku a já kytičku malých dřevěných tulipánů. Ještě předtím jsme narazili na stánek s haringy, a tak si Raďa s Ondrou každý dal haringa v bulce a Verča svého oblíbeného palinga v bulce. Já jen ochutnávala a nechávala si místo na jinou dobrotu. Tou byla teplá vafle. Cestou k nádraží jsem ještě Raďu zavedla do Red Light District (čtvrť červených luceren), ale i když už bylo pozdní odpoledne, tak nabízejících se dam bylo pomálu.

U nádraží jsme prošli pasaží a na Waterplein West jsme nasedli do přívozu F3 směrem na Buiksloterweg. Přívozy přes řeku IJ jsou zdarma a jezdí co pár minut.

This is Holland

This is Holland je turistická atrakce s panoramatickým leteckým simulátorem nad nejkrásnějšími místy Nizozemska. Tento zážitek jsme si nemohli nechat ujít. Nizozemsko jsme procestovali křížem krážem a byli jsme zvědaví, jaká místa v tomto filmu uvidíme.

Hlavní letecké show ještě předcházely dva desetiminutové filmy o Nizozemsku v minulosti a o Nizozemsku dneska. Samotný let pak trval asi devět minut. Plátno bylo vysoké asi 15 metrů a kulovité. Sedačky s námi vyjely kus před plátno, visely pár metrů nad zemí a během filmu se s námi různě nakláněly, a tak jsme měli opravdu pocit, že letíme. Show byla podpořena ještě větrnými, vodními, zvukovými a pachovými efekty.

Většinu míst jsme poznali a byli jsme nadšení, že je můžeme vidět zase z jiné perspektivy (Amsterdam, Zaanse Schans, tulipánová pole, Schiphol, IJsselmeer s Afsluitdijk, přístav v Rotterdamu, rozhledna De Kaap, Woudagemaal, maják Paard van Marken, palác Het Loo, národní park Veluwezoom atd.)

Vstupenky jsme měli koupené na 18:00, což byl úplně poslední možný vstup. Pak jsme ještě zamířili na vyhlídku Lookout (měli jsme kombinovanou vstupenku na obě tyto atrakce – dospělí 27,50, děti 15,00).

A'DAM LOOKOUT

A'DAM LOOKOUT je vyhlídková plošina s bezkonkurenčním panoramatickým výhledem na Amsterdam. Nachází se na vrcholu A'DAM Tower. Dětem jsme připlatili vstupenku na nejvyšší evropskou houpačku „Over The Edge“ – houpaly se 100 m nad zemí přes okraj věže s Amsterdamem pod nohama. Nám s Raďou stačil jen ten nádherný výhled. No pravda, trošku ho na severovýchodní straně kazila výstavba další vysoké budovy.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Ve 20:20 jsme vyrazili vlakem zpět domů. Užili jsme si nádherný den se sluncem a spoustou zážitků.

Martina | 8. 5. 2022 Ne 15.14 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 65x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: