Curry z červené čočky

Na toto curry mě navedla kamarádka Regina, která nám ho připravila u nich doma na oslavě a podávala s domácím indickým chlebem naan. Originál receptu i s videem najdete zde20220511_181903-nahled

  • 1 lžíce kokosového oleje nebo oleje s neutrální příchutí
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaný
  • 2 cm ​​čerstvé kurkumy, nastrouhané, nebo 1 lžička mleté ​​ kurkumy
  • 1–2 serrano papričky, nakrájené na kostičky (nedávala jsem)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky indického červeného chilli prášku (nedávala jsem)
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička koření garam masala
  • sůl, pepř
  • 200 g červené čočky, propláchnuté
  • 500 ml zeleninového vývaru, popř. stačí i voda
  • 1 plechovka drcených rajčat nebo rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
  • 3 lžíce neslazeného krémového mandlového másla (nedávala jsem)
  • šťáva z 1/2 malého citronu
  • čerstvý koriandr, nahrubo nasekaný
  • já jsem přidala ještě zeleninu – větší hrst květáku na růžičky a dvě mrkve na kostičky.

Rozpalíme velkou, hlubokou pánev nebo velký kastrol na středně vysokou teplotu a přidáme kokosový olej. Do rozehřátého oleje přidáme česnek, zázvor, čerstvou kurkumu a serrano papričky. Opékáme cca 2 minuty za častého míchání, aby se česnek nespálil.

Přidáme římský kmín, koriandr, chilli prášek, kari, garam masalu, sůl a černý pepř podle chuti a opékáme dalších 30 až 60 sekund, dokud se koření nerozvoní. Často promícháme, abychom zabránili spálení. Pokud místo čerstvé kurkumy používáme mletou kurkumu, přidáme ji nyní spolu se zbytkem koření.

Zalijeme zeleninovým vývarem a vařečkou seškrábeme všechny zhnědlé kousky na dně hrnce. Přidáme čočku, drcená rajčata (případně další zeleninu) a dobře promícháme. Snížíme teplotu na minimum, přikryjeme poklicí a vaříme 20 až 25 minut dokud čočka nezměkne.

Sundáme poklici a vmícháme kokosové mléko, mandlové máslo a podle chuti sůl a pepř. Pokračujeme ve vaření na mírném ohni po dobu 5 až 8 minut, dokud curry nezhoustne a nebude krémové.

Nakonec vmícháme citronovou šťávu a koriandr. Pokud chceme, aby byla čočka ještě krémovější, použijeme ponorný mixér a curry lehce rozmixujeme.

Podáváme s rýží a/nebo indickým chlebem a ozdobíme dalším koriandrem. Recept na indický chléb naan zde.

20220511_181728-nahled

Martina | 11. 5. 2022 St 15.16 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Luštěniny | Tisk | 71x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Vasedoplnky

Tvůj článek mě 100% zaujal. I když jsem na toto téma naprostý laik, doufám, že si takových příspěvků přečtu víc. Začínám číst a cítím, že nebudu zklamán!

23. 6. 2022 Čt 22.49

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: