Madeira

Madeira nás očarovala už v roce 2020, kdy jsme koupili někdy v únoru letenky na květen a těšili se na tento bájný ostrov. Bohužel přišel Covid-19 a vše šlo do háje. Po Madeiře jsme však stále pokukovali a když to letos na jaře vypadalo, že všechny restrikce budou konečně ukončeny, tak jsme využili naše vouchery od TAP a koupili letenky na přelom května a června. V březnu jsme si prošli místa, kam bychom se chtěli podívat a na booking.com jsme zarezervovali ubytování. Poté jsme už jen přemýšleli, kam se přesně podívat a na mapě si označit místa zájmu :-).

Trochu budu předbíhat, ale musím hned na začátku zmínit, že Madeira byla prostě super. To, že Madeira bude okouzlující, jsme už tušili po přečtení různých blogů a shlédnutí obrázků, ale že si ji užijeme tak náramně jsme neočekávali.

mapy-nahled

Nᚠitinerář

Ubytování

Ubytování jsme si zajistili přes Booking.com a měli jsme šastnou ruku, protože každé místo bylo fajn. První byl soukromý byt v centru městečka Porto da Cruz umožňující prozkoumat severo-východní část ostrova. Rodinný pokoj v hotelu v Porto Moniz byl ideální na přespání v tomto západním cípu Madeiry. Mě se asi nejvíc líbil resort Cabo Girao. Měli jsme tam krásný a prostorný apartmán se dvěma ložnicemi a koupelnami, plus velká terasa s výhledem na moře. Jel bych tam hned znovu!

Půjčení auta

Dle dostupných informací jsme věděli, že je lepší si zarezervovat auto dříve než později, protože v pozdní jarní a poté letní měsíce jsou ceny vyšponované nahoru a auta třeba vůbec nejsou. Po docela dlouhém hledání a vybírání jsme se rozhodli pro půjčovnu aut FunchalEASY. Půjčení auta na 12 dní nás nakonec vyšlo na cca 350 € (byl to Renault Clio), což byla sranda. S autem jsme neměli žádné problémy, jen jednou tam svítila falešná kontrola a to nám bylo vysvětleno, že to máme ignorovat :-). Servis z půjčovny byl perfektní – nᚠpřílet byl zpožděn a pracovník půjčovny na nás bez problémů čekal na letišti a auto předal (cca v jednu hodinu po půlnoci). No nevím, co bychom dělali tak brzo ráno na letišti, takže ta předávka byla k nezaplacení. Děkujeme!

Informace z netu

Na internetu se dá najít tuna informací o Madeiře. Za následujícími odkazy, jsou články a informace, které se nám líbily:

Rumy, poncha, místní pivo a další

Madeira je známá svými farmářskými rumy a různými variacemi na Ponchu – jejich místní „míchačku“ z rumu a citrónové nebo pomerančov頚ávy.

Rád si vychutnám dobré pivo, ale nejsem na pivo náročný. Lidé by řekli, že takový nepivní národ jako Portugalci nemůžou uvařit dobré pivo, ale mě chutnalo. Navíc se mi na Madeiře líbilo, že zde prodávali pivo v litrových lahvích. Myslím si, že to je výborný nápad :-). V Nizozemsku a Belgii jdou úplně opačným směrem, tj. nabízet třetinky, což je prostě špatn頖 člověk si dá po obědě hlt a už je láhev prázdná. V našich českých krajinách je standardem půllitr. V mém případě většinou skončím u jednoho (aby ze mě nedělali alkoholika), ale v případě Madeiry prostě nejde jinak a dostanete rovnou dvě „naše“ piva, což je super (tedy mínus to, co upije manželka :-))!

  • Coral – nejvíc mi chutnalo tmavé pivo Stout
  • Sagres – asi něco na způsob portugalské Plzně (prodávali jej v letadle) – za mě nic moc
  • Super Bock

Všichni jsme si oblíbili limonádu Brisa. Nejlepší byla Brisa Maracuja, vyslovuje se to „marakudža“ :-).

Dále nám chutnal jejich „Bolo de mel“ – čokoládový perník z cukrové třtiny.

Rady

Na Madeiru se prý dá celoročně, my jsme však cílili do období, kdy mají naše děti školní prázdniny, tj. květen/červen. Toto období je podle mě ideální, protože počasí je teplejší než v zimě, asi tolik neprší a není všude tolik turistů jako v létě.

Při vybírání letů s přestupem si na ten přestup dejte trošku větší okno! My jsme si řekli, že čím kratší, tím lepší a šli jsme do hodiny na přestup. Naivně jsme spoléhali na fakt, že aerolinka to sama nabídla, tak to snad bude OK. A ono to v našem případě OK nebylo :-). Takže to je naše ponaučení do příště.

Pojištění

Ještě musím zmínit pojištění od společnosti AXA, u které jsem pojistil nᚠcelý pobyt na Madeiře. V rámci smlouvy jsme byli pojištěni i na zpoždění letadla (což se nám stalo 2× :-)), a tak jsme poté byli docela slušně odškodněni a celý proces byl téměř „bezbolestný“. Za mě palec nahoru!

Shrnutí

Hned na začátku shrnu naše dojmy z Madeiry, takže vás možná bude lákat si přečíst další články a kouknout, kam zajet/zajít. Jednou větou „nejlepší dovolená za posledních x let“! Myslím, že nejsme cestovatelští začátečníci a už jsme ledacos procestovali, ale Madeira nás prostě nadchla, tak jako milióny ostatních. Stačí jen kouknout na různé fotky a hned budete mít potřebu hledat letenky a bookovat ubytování :-).

Radim | 27. 5. 2022 Pá 03.31 | Cestování, Ostatní | Tisk | 75x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Valach

Taky se chystáme na Madeiru. Děkuji za inspiraci s vaším itinerářem cest đŸ˜ŠđŸ˜‰

10. 4. 2023 Po 19.27

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: