Švestková povidla z trouby
Povidla máme moc rádi, a tak když se letos urodilo dostatek švestek, rozhodli jsme se, že si zkusíme upéct domácí povidla. Recepty jsme moc nezkoumali. Hned nás zaujal jeden jednoduchý recept na povidla z trouby.
- 2 kg švestek
- 50 dkg cukru krupice
- 2 lžíce octu
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 4 polévkové lžíce rumu
- 3 tlučené hřebíčky
Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200–250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20–25 minut.
Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut.
Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10–15 minut.
Horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě malou lžičku rumu, kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Pokud plech před pečením vyložíme pečícím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.