Švestková povidla z trouby

Povidla máme moc rádi, a tak když se letos urodilo dostatek švestek, rozhodli jsme se, že si zkusíme upéct domácí povidla. Recepty jsme moc nezkoumali. Hned nás zaujal jeden jednoduchý recept na povidla z trouby.

  • 2 kg švestek
  • 50 dkg cukru krupice
  • 2 lžíce octu
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 3 tlučené hřebíčky

Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200–250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20–25 minut.

Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut.

Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10–15 minut.

Horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě malou lžičku rumu, kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

Pokud plech před pečením vyložíme pečícím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.

obrazek
obrazek
obrazek

Martina | 20. 8. 2022 So 19.19 | Vaření | Tisk | 6x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: