Falafel - cizrnové placičky
V Nizozemsku jsme si občas koupili hotový falafel a připravili si ho se zeleninou v pita chlebu. Pak jsem jednou zkusila i smaženou rýži s falafelem a tzatziki a jídlo mělo takový úspěch, že jsme se rozhodli, že příště zkusíme falafel domácí. A to příště právě nastalo. Dělala jsem ho z půl balíčku suché cizrny (z 250 g) a hned po obědě jsem dodělávala druhou dávku (měla jsem přes noc namočený celý balíček (500 g) s tím, že ze zbytku udělám hummus nebo použiji do nějaké polévky). Vycházela jsem z tohoto receptu na Kitchenette.
- 250 g suché cizrny
- 1 velká hrst plocholisté petržele
- 1 velká hrst koriandru (myslím, že jsem neměla)
- 6 šalotek (neměla jsem, a tak jsem dala 1 cibuli)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce vody
- 1/2 lžičky sody na pečení
- 4 lžíce mouky (hladká pšeničná, špaldová nebo třeba i luštěninová)
- olej na smažení
Cizrnu probereme a přes noc namočíne v dostatečném množství vody. Ráno ji propláchneme a necháme dobře odkapat (nezkoušíme falafel z převařené cizrny v plechovce, nepovedl by se).
Do nádoby food processoru dáme šalotky, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujeme. Na závěr přidáme cizrnu a už jen pár pulzy rozmixujeme tak, aby cizrna tvořila ještě hrubou strukturu.
Směs přesuneme do mísy, dosolíme podle chuti, přidáme mouku, sodu na pečení a promícháme. Z výsledné hmoty by mělo být snadné tvořit kuličky nebo placičky, aniž by se drolily. Případně můžeme směs zahustit ještě trochou mouky a nebo naředit lžičkou vody. Tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu nebo placičky.
Falafel smažíme ve vyšší vrstvě oleje na středně vysoký výkon do tmavě zlata. Hotový odkládáme na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.
Martina | 11. 9. 2022 Ne 19.20 | Vaření, Zelenina, Zeleninové pokrmy | Tisk | 78x