Jablečný krambl
Tento recept mám z podzimního čísla časopisu z Penny. Krambl (crumble) je jednodušší verze ovocného koláče. Jde v podstatě o ovocnou náplň zasypanou drobenkou a zapečenou v troubě. Ideálně se servíruje teplý. Kromě jablek lze použít i jiné ovoce, které vám zrovna dozrává na zahradě (např. švestky, meruňky, rybíz) a i drobenka se dá různě obměňovat přidáním mandlí, slunečnicových semínek, namletých ovesných vloček atd. V časopise ho prezentovali jako sladkou večeři, ale i jako malý dezert (třeba v menších zapékacích mističkách) může být super. My jsme si ho dali jako větší svačinu pro 4 lidi
Na náplň:
- 4 jablka, oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na kousky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 50 g rozinek, namočených v rumu
Na drobenku
- 175 g hladké mouky
- 110 g hnědého cukru (dala jsem méně)
- špetka soli
- 2 lžíce ovesných vloček
- 50 g pekanových ořechů, nasekaných
- 110 g másla, studeného, nakrájeného na kousky + máslo na vymazání formy
- 1 žloutek
Troubu předehřejeme na 190 °C. Nakrájená jablka promícháme s cukrem, rozinkami a skořicí. Vsypeme do vymazané koláčové formy o průměru 23 cm a urovnáme je rukou.
Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, špetkou soli, vločkami a ořechy. Přidáme máslo a rukama promneme na drobenku. Nasypeme ji na jablka, urovnáme a pečeme 30–35 minut, až je povrch zlatavý.
Vyndáme z trouby a před podáváním necháme chvilku vychladnout.
Ořechy jsem k drobence přidávala až nakonec.
Příště zkusím změnit poměr mouky a ovesných vloček (víc vloček) a také jinou náplň. Zaujal mě i tento recept se švestkami.
Martina | 22. 9. 2022 Čt 19.39 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 88x