Cuketové lečo
Cuketové lečo je skvělá varianta pro ty, kteří nemají rádi dušenou papriku nebo je pro ně paprika těžce stravitelná. Recept jsem našla zde
- 1,5 kg mladších cuket
- 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky
- 2–3 polévkové lžíce olivového oleje
- špetku celého kmínu
- 4 rajčata nakrájená na menší kousky
- 3 syrová vajíčka
- sůl, mletý pepř
- 2 polévkové lžíce ovesných vloček (ty do pokrmu přidávat nemusíte. Jejich výhodou ale je, že do sebe nasají přebytečnou vodu z cuket)
- případně 150 g slaniny, točeného salámu nebo párků
Cukety opláchneme, ale neloupeme. Nakrájíme je na kostičky a posolíme. Necháme je alespoň jednu hodinu tzv. vypotit. Do většího kastrolu nalijeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, špetku kmínu a na kostky nakrájenou uzeninu. Ta se vám krásně rozvoní. Cibuli osmahneme dosklovata. Přidáme kousky cuket, promícháme a zakryjeme poklicí. Dusíme na mírném ohni cca 10 minut. Cuketa by neměla úplně změknout. Přidáme nakrájená rajčata a opět dusíme asi 10 minut. Mezitím si připravíme vajíčka. Rozklepneme je do misky, přidáme pepř a 2 lžíce ovesných vloček. Zamícháme a vlijeme do leča. Jakmile se vejce srazí, pokrm dochutíme. Nejlépe chutná na druhý den s čerstvým pečivem nebo pečenými brambory.
Martina | 8. 8. 2022 Po 19.23 | Vaření, Zelenina, Zeleninové pokrmy | Tisk | 38x