Bratislavské rohlíčky s ořechovou nádivkou
Vzhledem k tomu, že máme dostatek ořechů, tak jsem hledala nějaký recept, jak je zužitkovat a něco dobrého si upéct. Zaujal mě recept na bratislavské rohlíčky s ořechovou nádivkou (i s videopostupem).
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce na potření
Ořechová nádivka:
- 150 g namletých ořechů
- 80 g moučkové cukru
- 2 dl mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička rumu
- 2 lžíce strouhanky
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, vše pečlivě promícháme a necháme cca 10–15 minut odležet na teplém místě.
Máslo a cukr utřeme do pěny, poté přidáme žloutky, kvásek, mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout cca 40 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Těsto rozválíme tak, aby vznikl kulatý plát a rádýlkem rozdělíme na osm trojúhelníků. Na širší část dáme náplň a poté svineme a vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky potřeme vejcem a dáme péct do trouby. Pečeme na 180 stupňů do zlatova.
Martina | 27. 9. 2022 Út 12.31 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 100x