Indický chléb naan

Tato indická specialita je velmi jednoduchá na přípravu doma a je mnohem chutnější než zavakuovaná z obchodu. Recept jsem si našla od indické slečny, podle které jsem vařila indické kari z červené čočky. Má na svých stránkách i youtube videa, od kterých se dá vše odkoukat. Tradičně se naan peče v troubě tandori, ale protože tandori doma běžně nemáte, jde to i na pánvi nebo v troubě. Dá se jíst i samotný – nejlépe ještě teplý, potřený rozpuštěným máslem a posypaný špetkou soli. V Indii se naan používá namísto příboru. Utrhnete si kousek a jídlo s ním naberete. 20221008_120238-nahled

  • 160 ml vlažné vody
  • 2 lžičky (třtinového) cukru
  • 1½ lžičky sušeného droždí
  • 250 g mouky (psala univerzální, dala jsem hladkou)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce oleje s neutrální příchutí, plus další na namazání rukou
  • 3 až 4 polévkové lžíce jemně nasekaného koriandru (volitelné, ale doporučené)
  • 3 lžíce (veganského) másla
  • 2 až 3 stroužky česneku, nastrouhané nebo nasekané
  • vločková nebo hrubá mořská sůl pro dokončení

Do vlažné vody dáme 2 lžičky cukru a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme droždí a šleháme asi 15 sekund, dokud se dobře nespojí. Necháme 15 minut odpočinout, aby se droždí aktivovalo.

Mezitím si do velké mísy prosejeme mouku a přidáme sůl a prášek do pečiva. Přilijeme připravený kvásek a jednu lžíci oleje. Zaděláme těsto. Nejprve promícháváme vidličkou, a pak ho přendáme na čistou pracovní plochu, namažeme si ruce olejem a hněteme rukama. Těsto se bude nejprve lepit, ale pak se stane měkkým, elastickým a poddajným. Proces hnětení by měl trvat 4 až 6 minut.

Velkou mísu vymažeme olejem, vložíme do ní kouli těsta a ze všech stran ji potřeme trochou oleje. Těsto přikryjte čistou utěrkou. Necháme na teplém místě 90 minut (až 4 hodiny), dokud těsto nevykyne a minimálně se zdvojnásobí.

Těsto krátce prohněteme do koule a rozdělíme na 8 stejných dílů. Uděláme z nich kuličky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout/nakynout.

Mezitím si rozpustíme máslo a přidáme k němu nastrouhaný česnek.

Rozehřejeme si velkou pánev, na kterou máme pokličku. Každou kuličku těsta rozválíme pomocí válečku do oválného tvaru, asi 20×13cm (tak tence, jak jen můžete).

Posypeme koriandrem (nemusíme) a přejedeme válečkem, aby se koriandr přilepil. Namočenými prsty překlopíme naan na zadní stranu. Potřeme ji malým množstvím vody a opatrně jej vložíme namočenou stranou na rozpálenou pánev. Po 45–60 sekundách (jakmile uvidíme bubliny) naan otočíme, pánev zakryjeme poklicí a opékáme dalších 30–40 sekund. Hotový naan přendáme na talíř a potřeme rozpuštěným česnekovým máslem a posypeme špetkou mořské soli.

Podáváme nejlépe teplý.

Pozn. Měla jsem velkou pomocnici Verču, která mi stopovala čas, hlídala naan na pánvi a hotové naany potírala máslem. Já jsem tak v klidu mezitím rozvalovala těsto.

obrazek
obrazek

Martina | 10. 10. 2022 Po 11.57 | Vaření, Chleba, ostatní pro pekárnu | Tisk | 103x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: