Dýňové muffiny
Minulý týden jsem se odvážila upéct dýňové muffiny. Ondra se hned šklebil, že bleee (kousnul do kousku nerozmixované dýně), ale Verča s Raďou si prý pochutnali. Obzvlášť po tom, co jsem jim vršek ozdobila krémem vyšlehaného z krémového sýra, trochy změklého másla, cukru a tvarohu. Recept jsem našla zde.
- 1/2 dýně Hokaido na pyré
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 100 g třtinového cukru
- 30 ml mléka
- 30 ml oleje
Troubu si rozehřejeme na 190°C. Dýni rozkrojíme na dvě půlky. Jednu půlku dýně nebudeme na tento recept potřebovat. Druhou půlku dýně vydlabeme a rozkrojíme napůl, položíme na pečící papír a necháme péct 1 hodinu.
Dýni necháme vystydnout, lžící vydlabeme dužinu a rozmixujeme na konzistenci pyré.
V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a všechno promísíme. V druhé misce spojíme vejce a oba druhy cukru, dýňové pyré, mléko, olej. Do druhé misky přisypeme suroviny z první misky a vše spojíme v těsto.
Formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme plech papírovými košíčky na muffiny. Připravené těsto dávkujeme vždy asi 1 cm pod okraj.
Pečeme na 250°C na 5 minut a poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 10 minut.
Moje pozn. Použila jsem méně cukru. Těsto mi vystačilo na 12 menších muffinů a ještě půlku chlebíčkové formy. Pekla jsem na 200°C 10 minut a pak na 180°C dalších 10 minut.
Martina | 6. 10. 2022 Čt 12.21 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 94x