Tvarohové knedlíky se švestkami III
Recepty na tvarohové knedlíky tu mám už dva, ale dlouho jsem je nedělala, a tak jsem nevěděla, pro který se mám rozhodnout. Nakonec jsem mrkla k mé oblíbené Kuchařce pro dceru a udělala knedlíky podle ní.
Na těsto:
- 500 g měkkého tvarohu – baleného v kostkách, rozhodně ne vaničkového, který je pro tyto účely příliš vodnatý
- 1 malé vejce
- 150 g dětské krupičky (případně více, viz postup)
- 1 špetka soli
- vypeckované švestky
K podávání:
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
- strouhaný tvaroh, na másle opečená strouhanka nebo strouhaný perník
V misce smícháme tvaroh, polovinu krupičky, vejce a sůl. Pak přidáme zbývající krupici a rukama uhněteme vcelku nelepivé těsto. Když se bude lepit, tak přisypeme ještě trochu krupičky.
Hotové těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou vyválíme na tři centimetry silný váleček. Pracovní plochu můžeme jemně posypat krupičkou. Z válečku odkrajujeme přibližně třícentimetrové kousky. Z těch utvoříme placky a zabalíme do nich švestky. Zahladíme všechny spoje.
Velký hrnec naplníme ze dvou třetin vodou a přivedeme ji k silnému varu. Přidáme jednu lžičku soli a polovinu knedlíků. Jakmile voda znovu začne vřít, podebereme knedlíky ode dna lžící, aby se nepřilepily. Poté, co knedlíky vyplavou k hladině, je vaříme spíš mírnějším varem 8 minut. Vyndáme na talíř velkou děrovanou lžící nebo cedníkem a každý hned propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Stejným způsobem uvaříme i druhou polovinu knedlíků.
Knedlíky podáváme přelité rozpuštěným máslem, sypané cukrem a další posypkou dle vaší volby.
Martina | 17. 8. 2022 St 12.41 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 84x