Loupáčky

Recept na domácí loupáčky mám z webu Kuchařka pro dceru. Líbí se mi, jak tu má Flo svoje recepty dopodrobna popsané. 20221027_085827-nahled

  • 500 g kvalitní hladké mouky
  • velká špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1 kelímek smetany na vaření (200 ml)
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce máku na posypání

V robotu se sekacím nebo míchacím nástavcem nejprve zpracujeme mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku.

Vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek. Bílek odložíme stranou (přijde na řadu později). Do lehce ohřáté smetany rozdrobíme droždí a rozmícháme, aby se rozpustilo. Přidáme žloutek a rozkvedláme.

Robota nastavíme na nejnižší rychlost a do vypracované drobenky pozvolna přiléváme připravenou smetanu. V míchací nádobě začne postupně vznikat těsto, které by po chvíli po přilití poslední kapky tekutiny mělo být vláčné a tvárné jako plastelína. (Je-li suché a nechce se spojit, pomozte mu jednou až dvěma lžícemi mléka. Je-li příliš lepivé, nejprve mu nechte trochu času, mouka ještě něco do sebe nasaje. Teprve pak přispěchejte se záchrannou trochou hladké mouky navíc.)

Těsto necháme pomalu hníst asi 10 minut, až bude hladké a jemné. Zpracujeme z něj rukama kouli a uložíme do mísy. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem (minimálně hodinu).

Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a rozkrojíme ho na dvě poloviny. Z obou rukama vytlačíme vzduch a na pomoučněném válu vyválíme na kruhy o průměru aspoň 30 cm, tenké kolem půl centimetru. Každý kruh rozřízneme na šest stejných částí, jako bychom krájeli pizzu.

Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Každou z dvanácti nakrájených částí těsta nyní smotíme do tvaru rohlíku: položíme kousek těsta před sebe tak, aby vnější obvod původního kruhu směřoval směrem k našemu břichu a špička, tedy střed kruhu, od nás. Postupně zatáhneme za všechny tři rohy a těsto trochu vytáhneme do stran. Pomocí natažených prstů a dlaní rukou pevně smotáme těsto směrem od sebe, tedy od obvodu ke středu. Skončíme tak, aby špička zůstala dole, pod zamotaným rohlíkem. Ohneme rohlík do podkovy a oba tenké konce, které obsahují velmi málo těsta, přehneme kousek zpět a stlačíme. Přeneseme na připravený plech a totéž zopakujeme se zbytkem těsta.

Nevykynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným bílkem, který nám zůstal. Opět je necháme důkladně vykynout, zhruba stejnou dobu, co trvalo první kynutí. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 200 °C.

Vykynuté rohlíčky znovu potřeme bílkem a posypeme mákem. Vložíme do trouby a ihned snižíme teplotu na 150 °C (zapneme horkovzdušný oběh, pokud máme). Pečeme 20–22 minut do půvabné zlaté barvy, v polovině pečení otočíme a prohodíme oba plechy.

Upečené loupáčky necháme vychladnout na mřížce.

obrazek obrazek obrazek

Martina | 26. 10. 2022 St 21.18 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 330x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: