Seixal a Porto Moniz

Dnešní ráno nám začalo hodně brzo, protože jsme si s Marťou vyšli na východ slunce. Za touto srandou bylo vstávání před šestou hodinou ranní, ale asi to stálo za to :-). Zbytek dne byl ve znamení přesunu na západ ostrova se třemi zastávkami. První byla procházka po stezce Caminho Real Boaventura a oběd v restauraci São Cristóvão. Druhou byla koupačka v Seixalu a tamních napůl přírodních koupalištích a třetí byla procházka ke známým skalním útvarům v moři Ribeira da Janela. Cílem bylo městečko Porto Moniz a hotel Euro Moniz.

20220601_153548-nahled

Ráno

obrazek obrazek obrazek

Caminho Real Boaventura

Jedním z hlavním problémů, které řešíme při každém plánování našich výletů, je „kde se najíst“ (tedy když nebereme lepeňáky). Tentokrát tato volba padla na restauraci São Cristovão ležící kousek od městečka Ponta Delgada. Vzhledem k tomu, že jsme tam měli být docela brzo, tak jsme si ještě naplánovali krátkou procházku po stezce Caminho Real Boaventura. Tato relativně krátká trasa nabízí pěkné výhledy na moře a snad tisíce vyhřívajících se ještěrek :-).

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Odkazy na mapy:

Zpět k restauraci jsme přišli tak akorát na oběd. Sedli jsme si venku, kde byl krásný výhled na moře a dali si místní jídla, která jsme si tady oblíbili:

  • Espetada – většinou hovězí maso napíchnuté na tyči jako špíz a pečené na grilu
  • Espada – různě připravená jídla z ryby nazvané tkaničnice tmavá (angl. black scabbard fish). Tato ryba je velice zajímavá. Má stříbrně zbarvené tělo dlouhé až dva metry, dosahuje váhy kolem pěti kilogramů a může se dožít patnácti let. Typickými znaky jsou velké oči, ostré zuby, hřbetní ploutev táhnoucí se od hlavy až k ocasu a dlouhý, tenký, na konci roztřepený ocas. Je dravá, žije převážně v hloubce a v noci vystupuje k hladině.

Seixal

V Seixalu je známé (napůl) přírodní koupaliště, a tak jsme si řekli, že by bylo škoda jet kolem a na chvíli se tam nezastavit. Ze začátku to nevypadalo moc na koupání – docela studeno a velké vlny, které překonávaly hráze těchto jezírek, ale později se ukázalo slunko a i moře se zklidnilo. Nakonec jsme si to tam užili :-).

obrazek obrazek

Ribeira da Janela

Další zastávku jsme udělali u skalních útvarů nazvaných Ribeira da Janela. Je potřeba sjet z hlavní silnice VE2 mezi dvěma tunely, které se nachází pod stejně nazvaným městečkem. Kousek od sjezdu je parkoviště, od kterého to je k moři „co by kamenem dohodil“. Tuto malou zajížďku doporučujeme, protože skály v moři jsou opravdu úchvatné.

obrazek

Porto Moniz

Ubytování na jednu noc jsme si zajistili v hotelu Euro Moniz, který se nachází kousek u moře. Po příjezdu jsme se rychle najedli a šli se projít mezi přírodní koupaliště, protože ty jsou opravdu „hustá“. Jsou to v podstatě různé propojené jezírka a laguny mezi ostrými skalisky, které jsou protkané betonovými chodníčky. Mají to tam fakt pěkné.

obrazek 20220601_201638-nahled

Aby toho ten den nebylo málo, tak si Marťa ještě vymyslela, že se půjdeme podívat i na západ slunce. Dle dostupných informací z internetu se nejlepší místo nachází na vyhlídce nazvané „Ponta da Leideira“ nebo „Miradouro dos Pombais“. My jsme zaparkovali u té druhé, ale bylo to asi jedno, protože západ slunce byl ten den bohužel až za mraky. Tak snad někdy příště :-).

obrazek

Radim | 1. 6. 2022 St 23.02 | Cestování, Madeira | Tisk | 71x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: