Indické máslové kuře (butter chicken)

Indickou kuchyni máme rádi, hlavně Verča teď miluje všechno, co je aspoň trošku pálivé a výrazně kořeněné. Recept na máslové kuře jsem nehledala dlouho, zaujal mě hned jeden z prvních, který mi vyhledávač našel.
20230423_122302-nahled

Maso a marináda

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 60 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky cayenského pepře (podle chuti)

Na omáčku

  • 40 g ghee nebo půl napůl olivový olej a máslo
  • 150 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 20 g rajčatového protlaku (neměla jsem)
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat (dala jsem domácí rajčata zavařená ve vlastní štávě)
  • 250 g smetana na šlehání
  • voda nebo vývar podle potřeby
  • 20 g másla
  • sůl

MASO

Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájíme na kostky. Jogurt smícháme s rozdrceným česnekem a veškerým kořením. Do marinády vmícháme kostky kuřete a uložíme do lednice ideálně přes noc. Případně necháme maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.

OMÁČKA

V hrnci rozehřejeme na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje. Opečeme v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě. Vyjmeme je z hrnce a dáme zatím stranou. Teplotu plotýnky snižíme a v tuku po mase dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Osolíme ji, ať rychleji pustí šťávu a ta ze dna hrnce uvolní připečené kousíčky marinády (pozor, ta nesmí být vyloženě spálená, aby omáčka nebyla hořká). Až cibule zezlátne, přidáme rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor. Krátce orestujeme. Základ omáčky zasypeme kořením a to za stálého míchání opečeme. Přidáme rajčatový protlak a krátce ho orestujeme. Vše zalijeme loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru. Hrnec zakryjeme poklicí, snižíme teplotu plotýnky na nižší stupeň a necáme jemně probublávat 10–15 minut. Omáčku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Vmícháme smetanu. Do hrnce k omáčce nasypeme opečené kuřecí kostky a již jen krátce povaříme. Podle potřeby případně omáčku naředíme troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolíme. Vypneme plotýnku a do hotového pokrmu vmícháme máslo. Máslové kuře podáváme například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu.

obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek

Martina | 29. 4. 2023 So 20.43 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 611x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: