Indické máslové kuře (butter chicken)
Indickou kuchyni máme rádi, hlavně Verča teď miluje všechno, co je aspoň trošku pálivé a výrazně kořeněné. Recept na máslové kuře jsem nehledala dlouho, zaujal mě hned jeden z prvních, který mi vyhledávač našel.Maso a marináda
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 60 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky cayenského pepře (podle chuti)
Na omáčku
- 40 g ghee nebo půl napůl olivový olej a máslo
- 150 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 20 g rajčatového protlaku (neměla jsem)
- 400 g konzervovaných loupaných rajčat (dala jsem domácí rajčata zavařená ve vlastní štávě)
- 250 g smetana na šlehání
- voda nebo vývar podle potřeby
- 20 g másla
- sůl
MASO
Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájíme na kostky. Jogurt smícháme s rozdrceným česnekem a veškerým kořením. Do marinády vmícháme kostky kuřete a uložíme do lednice ideálně přes noc. Případně necháme maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.
OMÁČKA
V hrnci rozehřejeme na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje. Opečeme v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě. Vyjmeme je z hrnce a dáme zatím stranou. Teplotu plotýnky snižíme a v tuku po mase dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Osolíme ji, ať rychleji pustí šťávu a ta ze dna hrnce uvolní připečené kousíčky marinády (pozor, ta nesmí být vyloženě spálená, aby omáčka nebyla hořká). Až cibule zezlátne, přidáme rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor. Krátce orestujeme. Základ omáčky zasypeme kořením a to za stálého míchání opečeme. Přidáme rajčatový protlak a krátce ho orestujeme. Vše zalijeme loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru. Hrnec zakryjeme poklicí, snižíme teplotu plotýnky na nižší stupeň a necáme jemně probublávat 10–15 minut. Omáčku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Vmícháme smetanu. Do hrnce k omáčce nasypeme opečené kuřecí kostky a již jen krátce povaříme. Podle potřeby případně omáčku naředíme troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolíme. Vypneme plotýnku a do hotového pokrmu vmícháme máslo. Máslové kuře podáváme například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu.
Martina | 29. 4. 2023 So 20.43 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 611x