Lungau 2023 - zimní dovolená

Nad lyžováním v Čechách jsem už zlomil hůl, a tak se vždy jezdíme trochu vyblbnout do Rakouska. Tentokrát jsme vybrali docela blízkou a nenáročnou oblast Lungau. Výhodou je, že to je od „nás“ jen cca 5–6 hodin cesty a v oblasti se nacházejí menší lyžařská střediska, která až na Obertauern a Katschberg nejsou žádné „hogo fogo“ a dá se tam v klidu zalyžovat. Kromě sjezdového lyžování lze v Lungau najít i pěkné běžkařské okruhy. V mezičase lze navštívit jeden z krytých bazénů či vyrazit na nějakou sáňkařskou dráhu.

20230303_fanningberg-panorama-nahled

Počasí

Počasí si člověk nevybírá, a tak nám chvílemi sněžilo a chvílemi svítilo sluníčko. Škoda jen, že dva týdny před naší dovolenou bylo strašné teplo a v údolích veškerý sníh slezl a nešly tak využít běžkařské trasy přímo před ubytováním.

Penzion Gästehaus Macheiner

Původně jsem chtěl jet do Sextenu, kde jsem si našel pěkné ubytování, ale pak mě úplně odradily ceny tamních skipasů. Navíc to bylo o cca 200 km dál. Pak jsem se chvíli koukal na Sillian, ale nakonec jsme skončili v Lungau v Gästehaus Macheiner. Ten se nachází ve Fanningu přímo pod lyžařským areálem Fanningberg. Umístění bylo ideální, protože k ostatním naším cílům to bylo také kousek. Navíc obchod Billa byla od baráku do 5 minut autem.

Vybrali jsme si apartmán Ferienwohnung Mitterberg a byla to dobrá volba. Apartmán měl dva pokoje a byl docela velký. Paní domácí si s námi chtěla vždy povídat, ale uměla jen rakousky, a tak když nás jednou pozvala na domácí zirben likör, tak jsme mluvili „nohama rukama“ :-).

Po registraci jsme dostali zimní LungauCard, která mimo jiné umožňuje využít zdarma běžkařské okruhy v okolí.

Lyžařská střediska v Lungau

Téměř všechny sjezdovky začínají v cca 1500 metrech, což zaručuje velkou pravděpodobnost sněhu i na začátku března.

Fanningberg

Nám se nejvíc líbil Fanningberg, který se nacházel autem cca 4 km nad naším ubytováním. Dopolední lyžování od 9:00 do 13:00 nám úplně stačilo. Jezdili jsme hlavně na Samsonjetu a po sjezdovce Famillienabfahrt.

obrazek obrazek

Grosseck-Speiereck

Na Grosseck-Speiereck jsme byli jen jednou a mně osobně se tam líbilo. Dlouhá červená sjezdovka téměř ze Speierecku byla prostě super. Škoda jen, že nám tam sněžilo a viditelnost byla chvílemi mizerná.

20230227_speiereck-nahled

Obertauern

Lyžařský areál Obertauern se nachází trochu dál v sedle jak jinak pojmenovaném než Obertauern. Je tam plno sjezdovek a celý areál lze objet oběma dvěma směry dokola. Lyžování jsme si tam bohužel moc neužili, protože jsme měli opět špatné počasí – sněžilo a v horních částech sjezdovek byla mlha. Navíc nám přišlo, že tam nebyla vyloženě nějaká pěkná modrá.

obrazek

Katschberg a Aineck

Já jsem ještě chtěl jet na Aineck, ale nakonec nás odradilo, že tam, kde jsme chtěli lyžovat měli jen kabinkové lanovky a nám se nechtělo pořád sundávat lyže. Místo toho jsme si užili podruhé Fanningberg.

Běžky

Moje představa nazout běžky před barákem a projet se v okolí našeho ubytování (upravená trasa směrem na Weißpriach) vzala za své, po dvou předchozích týdnech 20-ti stupňových veder. Bylo nám doporučeno zkusit běžkařský areál Preber nebo Lignitz, které se nacházejí v okolních údolích. Jsou trochu výše, a tak jsou většinou OK.

My jsme navíc měli trochu štěstí, že před jejich návštěvou vždy napadlo cca 5 cm nového sněhu, a tak se lyžovalo lépe než na starém přemrzlém firnu.

Všechny běžkařské trasy lze najít zde.

20230228_lignitz-nahled
obrazek
obrazek

Sáňky

Kousek na Fanningem končí sáňkařská dráha, ale vzhledem k nedostatku sněhu nebyla v provozu.

Za sáňkami jsme tedy museli dál a výše. Jednou jsme zkusili sáňkařskou dráhu po běžkování u Preber See. Trasa vede od Ludlalm, kde si půjčíte sáňky, až k Preberhalterhütte. My jsme však došli jen do dvou třetin, protože jsme se už těšili na oběd v restauraci Ludlalm.

obrazek

Druhé sáňkování jsme si nechali až na den odjezdu. Tím, že to domů netrvá tak dlouho, tak jsme se rozhodli vyšlápnout k chatě Wildbachhütte v údolí Lessach, kde jsme si dali oběd a sjeli dolů. Bylo krásné počasí, a tak jsme si tohoto půldne na čerstvém horském vzduchu náramně užili. Sáňky jsou opřené na začátku trasy. Pokud tam žádné nebudou, tak nevěšte hlavu, protože budou pravděpodobně nahoře (když jsme šli nahoru a táhli jsme si půjčené sáňky, tak nás předjel skútr, který táhl cca 20 sáněk za sebou).

Všechny sáňkařské dráhy lze najít zde.

Bazény

  • Sportzentrum BadeINSEL – tady jsme byli dvakrát a moc se nám tam líbilo. Mají tam menší bazén s hódně teplou vodou. Dětem se líbil tobogán, který měřil čas sjezdu :-) – takže se snažily jet co nejrychleji za nejkratší čas.
  • Wellness Center Samsunn v Mariapfarr – tady jsme bohužel nebyli

Rakouská kuchyně

  • Ludlalm – doporučujeme, krásná restaurace s velice dobrým jídlem
  • Wildbachhütte – krásné výhledy, tradiční místní kuchyně a pohodové ceny
  • Trogalm – malá restaurace kousek od vleku Speiereck-Gipflbahn na Speiereck, Marťa našla někde dobré recenze a měli to tam dobré (až na to, že Ondra si dal Kaiserschmarren a večer nám zvracel)
  • Pizza Stadl – kousek od vrcholu Schwandhöhe (Fanningberg) – dali jsme pizzu
  • Gams Stadl – restaurace hned vedle, žádný zázrak – taková „rychlokrmírna“ na horách

Marťa se neustále sháněla po Käseknödel nebo Speckknödel mit Sauerkraut, ale to nikde neměli.

Závěr

Lungau doporučujeme všem, kteří netouží po velkých lyžařských centrech a spoustě lidí. Nám se tam moc líbilo, a to až tak, že jsme tam vyrazili na letní dovolenou :-).

Radim | 25. 2. 2023 So 21.42 | Cestování, Rakousko | Tisk | 437x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: