Pečení "hadi" na ohni z kynutého těsta
Pečené „hady“ na ohni jsme poprvé viděli v Nizozemsku v Batavii a pak v Archeonu. Připadalo mi to jako super nápad si místo mastných špekáčků na ohni opéct kus těsta a mít tak křupavý „chlebík“. Jednoduchý recept jsem našla na webu coolinarka.cz
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/3 kostky droždí (dala jsem sušené droždí)
- 1 lžička cukru krupice
- 150 ml vlažné vody
- 50 g olivového oleje
- ½ lžičky granulované sušené cibule (nedávala jsem, místo toho přidala sušené bylinky)
Nejprve metličkou rozmíchejte droždí s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, olivový olej, vlažnou vodu, sůl a sušenou cibuli. Hnětením v robotu vypracujte hladké nelepivé těsto. To rozdělte na osm dílů, vytvarujte bochánky a ty nechte pod utěrkou kynout asi 60 minut.
Po hodině kynutí z každé části těsta vytvarujte hada, kterého namotejte na klacek, aby špičku překrývalo těsto. Opékejte je nad ohněm dozlatova. Upečené je můžete pomazat česnekovým olivovým olejem.
Pozn. Já jsem vypracované těsto z robota přendala do zavírací misky a vzala s sebou na zahradu. Kdo měl při pálení větví chuť, tak si udloubl kousek těsta, namotal ho na čerstvě uřezaný a očištěný klacek a „hada“ si upekl. Mňam.
Martina | 7. 5. 2023 Ne 12.49 | Vaření, ostatní pro pekárnu | Tisk | 460x