Rekreační naučná stezka Loštice

V sobotu 13.5.2023 běžel Raďa svůj první maraton. Vybral si trať krásnou přírodou v okolí Loštic. Já jsem pro nás s dětmi naplánovala asi 7 km procházku po NS Lišky Bystroušky s cílem na Bouzově a s plánem svézt se zpět do Loštic autobusem ve 14:20. obrazek

Z domu jsme vyrazili až krátce před 10. hodinou a auto jsme zaparkovali na sídlišti u hasičárny, kousíček od startu u rybářské chaty. Maraton začínal v 11 hodin, ale na trati už byli ultramaratonci, kteří vybíhali v 7 hodin. Jeden okruh měřil 14 km, takže Raďu čekaly celkem 3 okruhy. Děda ho také přijel podpořit a přihlásil se na 1 okruh.

Než jsme vyrazili na procházku, tak si děti daly u výdejního okénka hovězí guláš a já dva chleby s tvarůžkama :-) No co, svačinu jsme si nevzali a na Bouzov do nějaké hospůdky to bylo asi ještě 2 hodinky chůze. Radši se najíst, když je příležitost!

Věděla jsem, že se musíme dostat ke koupališti a od tama po modré značce po kraji lesa proti proudu říčky Třebůvky. Cestou jsme měli potkávat běžce a fandit hlavně těm našim.

Nad koupalištěm jsme ale v lese narazili na nějaké herní prvky a zjistlili, že zde začíná rekreační naučná stezka. To byla výzva a náš plán dojít na Bouzov vzal za své.

Stezka má dva okruhy. Nejprve jsme si prošli ten malý (340 m), který byl plný her (pexeso, piškvorky, hádanky aj.) a také průlezek, balančních prvků a zakončen stezkou bosou nohou.

Pak jsme se vydali nahoru do kopce na velký okruh (3 km), kde byly rozmístěné informační tabule se spoustou zajímavostí o lese, o vodě, obyvatelích lesa a také o tom, jak se máme k přírodě chovat a proč je příroda pro člověka tak velmi důležitá. Chvilku jsme také šli bez bot a nechaly si masírovat chodidla přírodninami. Nikoho jsme nepotkali. Bylo to super, klid a jen krásná jarní příroda kolem nás.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Když jsme sešli zpět dolů na silnici, tak jsme akorát potkali dědu a chvilku po něm Raďu, který ho už o jedno kolo předbíhal. Rozhodli jsme se dědu podpořit a šli/pobíhali jsme s ním směrem do cíle.

obrazek

Martina | 13. 5. 2023 So 16.35 | Cestování, Česká republika | Tisk | 299x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: