Kokosové červené kari s tofu a houbami
Nedávno jsem si z knihovny půjčila starší čísla časopisu Gurmet (z konce roku 2023). Nějaké recepty jsem vyzkoušela. Zaujal nás tento bezmasý recept na dobré červené kari. Sobotní dopoledne jsme strávili venku v lese na čerstvém sněhu, tak přišlo vhod zahřát se něčím trošku pálivějším.
- 400 g čerstvého tofu
- 2 lžíce rostlinného oleje neutrální chuti
- 2 velké šalotky
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- svazek čerstvého koriandru (stonky i lístky)
- 300 g hnědých žampionů
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 lžíce thajské červené kari pasty
- 250 ml kokosového mléka
- 2 lžíce rybí omáčky
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 limety
- 1 menší cuketa
- lístky čerstvého koriandru nebo thajské bazalky na posypání
- bílá rýže Basmati k servírování
Na pánvi rozehřejeme olej na středně velkou teplotu, přidáme najemno nakrájenou šalotku, oloupaný a nakrájený zázvor, česnek, chilli papričku, nakrájenou na kousky a zbavenou semínek, a stonky koriandru nakrájené najemno a vše asi 5 minut restujeme.
Přidáme žampiony nakrájené na čtvrtky, opečeme je dozlatova a vše osolíme. Přidáme červenou kari pastu a osmahneme ještě 2 minuty. Přilijeme kokosové mléko a vše důkladně promícháme, aby na okrajích pánve nezůstala pasta. Přidáme rybí omáčku, kůru a šťávu z limety a na větší kostky nakrájené tofu. Poté vsypeme cuketu nakrájenou na půlkolečka.
Za stálého míchání povaříme asi 7 minut, dokud kari trochu nezhoustne.
Ochutnáme, případně přidáme sůl nebo rybí omáčku a servírujeme s rýží. Hojně zasypeme koriandrem.
Martina | 23. 11. 2024 So 20.26 | Vaření, Zelenina, Zeleninové pokrmy | Tisk | 8x