Kung pao
Další recept z časopisu Gurmet (nějaké loňské podzimní číslo).
- 480 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených na menší kousky
- 4 ks jarní cibulky, nakrájené na 3 cm špalíčky
- 8 ks sušených chilli papriček, středně pálivých
- 160 g arašídů ve slupce, vyloupaných
- 4 stroužky česneku, nakrájených nadrobno
- 20 g zázvoru, nakrájeného nadrobno
- 1/2 polévkové lžíce sečuánského pepře (celý)
- bramborový škrob na obalení kuřecích stehen + na zahuštění omáčky
- olej na smažení
- sůl, bílý pepř a cukr na ochucení kuřecích stehen
- jasmínová rýže k podávání
OMÁČKA
- 100 ml světlé čínské sójové omáčky
- 200–250 ml vody nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce tmavé čínské sójové omáčky
- 6 lžic rýžového vína Šao-sing (neměla jsem, tak jsem zkusila nahradit sherry)
Nejprve si připravíme omáčku: stačí smíchat všechny suroviny v misce dohromady a nechat rozpustit cukr.
Kuřecí kousky ochutíme solí, bílým pepřem, špetkou cukru a obalíme v bramborovém škrobu.
Ve woku rozpalíme silnou vrstvu oleje a zprudka opečeme maso dokřupava. Maso vyndáme z pánve a orestujeme na ní arašídy. Také vyjmeme a necháme stranou.
Rozpalíme další dávku oleje a krátce orestujeme nakrájený česnek a zázvor. Přidáme smažené kuřecí maso, jarní cibulku, sečuánský pepř, chilli a arašídy. Krátce opečeme všechno dohromady. Pak zalijeme připravenou omáčkou a zhruba půl minuty povaříme. Podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem rozpuštěným ve vodě. Podáváme s jasmínovou rýží.
Pozn. Já jsem ještě přidala další zeleninu – 1 červenou papriku, 2 mrkve a kousek pórku.
Martina | 1. 12. 2024 Ne 20.27 | Vaření, Jídla z masa, Drůběž a králík | Tisk | 8x