Nejlepší čokoládový dort
Tento dort jsem pekla na oslavu Ondrových a Verčiných narozenin. Původně
jsem chtěla upéct Red Velvet Cake, který jsme už strašně dlouho neměli,
ale zadání od dětí bylo úplně jiné. Mami, nějaký hooodně čokoládový
dort, uvnitř vlhký a s ovocem. Vzpomněla jsem si na dort, kterým nás kdysi
pohostila kamarádka Darča. Hned jsem jí volala. Prý tento dort peče často,
většinou jen z poloviční dávky a také někdy i s nečokoládovým
krémem. No my si ho určitě upečeme z plné dávky a nejlépe s dvojitou
dávkou krému A tak
se také stalo. Originální recept najdete zde.
Korpus
(forma o průměru 26 cm, 1 hrnek = 250 ml)
- 2 1/2 hrnku cukru krystal
- 4 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek kakaa na vaření (je to cca 1 balíček)
- 3 lžičky kypřícího prášku na pečení
- 3 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 4 vejce
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky vroucí vody
Den předem si upečeme korpus. Ve velké míse smícháme cukr, mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. V menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen aby se ingredience promísily. Poté přilijeme vroucí vodu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí (nepoužívejte mixér, voda by vás mohla opařit). Těsto bude hodně řídké, až tekuté, ale tak to má být.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme zhruba 80 minut, testujeme špejlí (když na ní ulpí jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo). Upečený korpus necháme vychladnout ve formě, poté ho opatrně objedeme tenkým nožem a formu odstraníme.
Tip: Těsta bude ve formě opravdu hodně, zhruba 1–1,5 cm pod okraj. Během pečení vyběhne do kopečku a nahoře i popraská. V půlce pečení ho můžete přikrýt alobalem, ke konci ho sundat a nechat korpus dopéct. Vrch pak stejně seříznete, až budete dort sestavovat.
Tip: Pokud korpus pečete večer, můžete ho do rána nechat vychladnout ve formě, přikrytý utěrkou. Nebo ho vychladlý zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. S vychlazeným korpusem se vám bude i lépe pracovat.
Krém
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (dala jsem 400 g)
- 500 g mascarpone
- 250 g nízkotučného tvarohu ve vaničce (dala jsem 500 g)
- 200 ml smetany ke šlehání (dala jsem 2 kelímky)
- 100 g cukru moučka (dala jsem 150 g)
Den předem si připravíme čokoládu do krému (ganache). V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 100 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit v lednici. (Před použitím je dobré nechat ji zhruba hodinu mimo lednici, aby trochu povolila, ale není to úplně nutné.)
Na krém dáme do mixéru mascarpone, tvaroh, čokoládovou ganache a cukr, lehce prošleháme. Postupně přiléváme zbylých 100 ml smetany a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Šleháme max. 1–2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul.
Poleva
- 40 g kvalitní tmavé čokolády (dala jsem 60 g)
- 25 g másla
V rendlíku nebo v mikrovlnce opatrně rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30 °C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém. Ideální konzistenci můžeme také vyzkoušet na samotném dortu, nebo na vychlazeném talířku. Pokud čokoláda stéká dolů příliš rychle, necháme ji ještě chvíli chladnout.
Sestavení dortu
Korpus seřízneme do rovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 3 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/3 krému a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/3 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát. Celý dort potřeme tenkou vrstvou krému, tím se korpus zarovná a začistí od drobečků. Poté naneseme zbylý krém, cukrářskou stěrku nebo špachtli přiložíme k dortu a plynulými pohyby kolem dokola krém uhladíme. Na vrchním okraji krém uhlazujeme směrem doprostřed, tím získáme ostré okraje po obvodu. Dort necháme asi 30 minut vychladit v lednici, poté po obvodu dortu nalijeme čokoládovou polevu (třeba lžičkou nebo z nádobky s nálevkou), abychom vytvořili stékající kapky.
Nakonec dort podle fantazie dozdobíme.
Martina | 11. 1. 2025 So 14.33 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 19x