Vranov 2008 - Výlet kolem Dyje

hardegg-z-vyhlidky-II-resizeNa dnešek jsem vymyslel trasu kolem Dyje s prohlídkou pár zajímavých míst jako je Hardegg, Nový hrádek a pár pěkných výhledů. Chtěl jsem dojet až do Znojma, ale jako obvykle jsem trochu přestřelil, a tak jsme se právě u Nového hrádku otočili a vyrazili zpět.

Na to že jsme měli volno, tak jsme vstávali docela brzo – důvodem byly domluvené snídaně a večeře ve VZ Dyje. Snídaně byla kolem osmé a večeře kolem šesté hodiny. Po vydatné snídani jsme ještě chvíli odpočívali a já jsem s Marťou ještě ladil dnešní trasu. Chvíli po desáté jsme vyrazili směr Vranov.

Ledové sluje

Do Vranova cestu už známe – stačí sjet dolů k přehradě, kousek po pláži, pak přes most a přes hráz. Ve Vranově jsme sjeli až dolů k Dyji, kterou jsme pak kopírovali až pod Ledové sluje. Měl jsem v plánu nejet do kopce po cyklostezce, ale pořád dál po starší asfaltové cestě vedoucí do Čížova. Kopec byl nechutně prudký, na jeden zátah ho vyjel jen Raďa a já s přestávkami, holky šly pěšky. Poté, co jsme se všichni srazili na rozcestí Vranovské brány, jsme udělali krátkou zajížďku na Ledové sluje Stojí tu obelisk k poctě hraběnky Helenky z Mníšku, v jehož základech je prý zazděný hrnec plný mincí. Byl odsud pěkný výhled do údolí Dyje, ale my jsme se moc nezdržovali, abychom moc nevychladli :-)

Hrad v Hardeggu a Hardeggská vyhlídka

Dál jsme pokračovali do Čížova, kde jsme odbočili dolů do Rakouska do vesničky Hardegg. Nechtěl jsem jet tam i zpět po stejné cestě, a tak jsme to dolů zkusili po zelené značce. Cesta pro kolo to tedy opravdu vhodná nebyla a později u řeky jsme museli kola i několikrát přenášet. Raďa se cestou dolů vymlel :-). hardegg-resize vsichni-nad-hardeggem-resize
Dolů vedla ještě jedna cesta, pohodová lesní cesta zpevněná jemným štěrkem, ale nevím, kde až skončila a zda se s ní dalo dojet do Hardeggu. V rakouské vesničce jsme se moc dlouho nezdrželi a jeli jsme zpět do Čížova. Cestou jsme se stavili na Hardeggské vyhlídce – stála za to, protože nabídla skvělý pohled na hrad Hardegg a jeho malebné okolí.

Nový Hrádek

V Čížově jsme si prohlédli bývalé pohraniční zátarasy a vzhledem k času oběda jsme skočili do jedné zahradní hospůdky na polévku. Dál jsme pokračovali po modré značce, která nás navedla na cyklistickou trasu č. 48. Po této trase jsme jeli až na rozcestí Příčky, kde jsme udělali další odbočku na Nový Hrádek. Nový Hrádek je docela velká zřícenina, kde dělají prohlídky a podle informací z netu je tam i pěkná vyhlídka na řeku Dyji. My jsme však dovnitř nešli a asi jsme udělali chybu. Před branou jsme se taky rozhodli, že to otočíme a pojedeme zpět – důvodem byla únava a Raďova bolavá zadnice :-). Stavili jsme se ještě na pivku v Lukově, kde měli pěknou zahrádku s Litovlí. Na přehradu jsme se dostali z Lesné přes Švýcarské údolí. Nejeli jsme přímo na ubytovnu, ale skočili jsme ještě na zahrádku pod přehradou, kde točili Budvar.

mlyn-v-lesne-resize

Na zpáteční cestě jsem se pro jistotu vymlel já :-) a to přímo na rovince. Nebylo to mou chybou, ani těmi dvěma dvanáctkami, ale tím, že jsme s Raďou zase blbli, a ja to nezvládl.

Večer jsme zašli zase na pár piv do restaurace Na Převozu a nechali jsme se zase pořádně vyudit :-).

Odkazy na mapy:

Radim | 2. 5. 2008 Pá 17.09 | Cestování, Česká republika, Cykloturistika | Tisk | 763x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: