Vranov 2008 - Potulování se kolem Znojma

Dneska máme odpočinkový den – Raďa už není sám, koho bolí pozadí :-). Rozhodli jsme se, že když jsme Znojmo nezvládli včera na kole, tak jej dnes zvládneme autem. Výlet by se neobešel bez vedlejších cílů :-) – prvním je vyhlídka Králův stolec, dalším je vojenské opevnění z druhé světové války v Šatově a v neposlední v řadě stojí důležitý úkol koupit konečně víno :-).

Králův stolec

Auto jsme nechali kousek za Mašovicemi a vyšli si po zelené značce. Cesta vedla kolem starého Andělského mlýnu. Na vyhlídku jsme dorazili tak po půl hodině a musím říct, že mě se líbila víc než ta předchozí včera nad Hardeggem. Sedli jsme si do vyhlídkové kukaně a pozorovali, jak si vítr na dně údolí hraje s hladinou Dyje. Pěkné a uklidňující místo. Podívanou nám zpestřila i pěkně zeleně zbarvená ještěrka, která si pochodovala na sluníčku na balvanu přímo pod kukaní. Zpět jsme se vydali po cyklostezce.

jesterka-resize
pohled-na-dyji

Znojmo

Ve Znojmě jsme koupili víno, jak nám poradil správce Husity v obchůdku „prý hned za bránou“. Všichni jsme čekali, že budeme muset projet nějakou městskou bránou. Realita byla trochu jiná, zaparkovali jsme na prvním volném místě při vjezdu do centra a Marťa se podívala doleva a uviděla vinárnu. Když si přečetla pořádně nápis (něco jako „U brány“), bylo nám jasno, zasmáli jsme se té náhodě a pohledem našli i tu bránu :-). Bylo to spíš podloubí jednoho domu u náměstí Svobody. Každý z nás si koupil flašku vína podle své chuti a vyrazili jsme do centra hledat nějaké místo na oběd. Nejdřív jsme však vylezli na radniční věž, ze které byl pěkný výhled na celé městečko. Poté jsme ještě zašli omrknout rotundu sv. Kateřiny a Znojemský hrad. Z něj byl pěkný pohled na hráz vodní nádrže Znojmo, řeku Dyji a slavný železniční most přes její údolí. Dále jsme se šli kouknout na kostel sv. Mikuláše, který stál hned naproti. Kostel je nově opravený a stojí za shlédnutí. Z kostela jsme šli vyhledat nějaké místo pro očekávaný oběd – Raďa s Ájou nás už málem brali na pranýř :-) jak měli hlad. Skončili jsme v restauraci Morava na Horním náměstí a dali jsme si koleno. Docela nám chutnalo, až na Plzeň, která nebyla vůbec dobrá.

rotunda-sv-kateriny-resize
kostel-sv-mikulase-resize

Opevnění u Šatova

Poslední zajímavostí na dnešním výletu byl pěchotní srub z druhé světové války u Šatova. Pár nadšenců jej postupně opravuje a vytváří z něj muzeum. Prohlídka stojí pár korun a stojí za to. Starší pán, který nás prováděl, věděl o opevnění a době jeho vzniku opravdu hodně. Vše nám vysvětlil a popsal a navíc s ním byla sranda.

Dnešní večer jsme strávili na Husitovi, popíjeli jsme vínko a hráli Bang!. Už si nepamatuji, kdy jsme skončili, ale bylo to hodně pozdě :-)

Radim | 3. 5. 2008 So 17.10 | Cestování, Česká republika | Tisk | 866x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: