Borůvkový likér
V roce 2005 jsme s Marťou byli na Slovensku v Roháčích. Byla zrovna borůvková sezóna a my jsme jedli borůvky velké jako třešně . Na chatě Zverovke jsme si jednou dali borůvkový likér a moc nám chutnal. Řekli jsme si tehdy, že se pokusíme taky nějaký vytvořit. Rok poté jsme našli na netu nějaké recepty, ale stejně jsme náš likér udělali podle svého. Od té doby se mi válí doma vytiskuntý papír s recepty, a tak jsem se rozhodl ho konečně tady publikovat a k tomu přidat náš recept . (Jak jsem se zmínil, recepty jsou okopírované odněkud z netu.)
Panák naší borůvkovice
Borůvkový likér I
- 2,5 l borůvek
- 0,5 kg cukru
- 15 g celé skořice
- 15 g hřebíčku
- 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smíchame s cukrem, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé tekutiny vmícháme lihovinu.
Borůvkový likér II
- 300 g borůvek
- 1 vanilkový cukr
- 3 celé skořice
- 1 kus pomeračnové kůry
- 3 hřebíčky
- 250 g hnědého kandysu
- 750 ml režné
Borůvky obereme, vložíme do láhve obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, užavřeme a necháme 2 týdny stát.
Borůvkový likér III
- 1 kg borůvek
- 60 g skořice
- 20 g oddenku galgánu
- 90 g pomerančové kůry
- 5 g koriandru
- 3 l vinného lihu 96 %
- 3 l vody
- 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Pozn.: tak tento recept by mohl být hustý nebýt te vody
Borůvkový likér IV
Dej do velké lahve 4 litry borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky a nalej na ně litr jemného lihu, 1 litr pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 minut. Poté přidej směs 1 kg cukru v 0,25 l vody do borůvek. Láhev s likérem nech státi na slunci 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.
Ratafia borůvková
Borůvky rozmačkáme (zhruba 10 l) a smísíme s cukrem ( 7,5 kg). Svaříme a přidáme 95 % (4,5 litru).
Náš recept
Když jsem teď ťukal předchozí recepty, zjistil jsem že jsme v dělání likérů úplní žabaři a náš likér je opravdu prostý . Nevymýšlíme žádné ptákoviny a používáme to, co je po ruce.
Všechny ingredience přidáváme podle chuti a výsledek necháváme v litrových lahvích od koupené kořaly.
- borůvky
- cukr
- rum
- vanikový cukr
- badyán (doporučuji nedávat, my jsme ho tam dali, a pak jsme se divili divné chuti po režné, která nám nechutná, a tak jsem jej pak pracně vyndával)
- hřebíček
- skořici
Borůvky jsme tentokrát napůl rozmačkali, napůl nechali. Ve výše uvedených receptech většinou se většinou likér scedí a dužina borůvek se oddělí, nám se však líbí v líkéru nechat pár celých borůvek. Uvedené ingredience jsme smíchali a dali do lahví od rumu. Teď nám leží 4 litry nad sporákem a čekají na nějakou návštěvu . Říkame si s Marťou, že ať to bude jakékoliv, stejně to vypijeme .
Jestli bude tyto řádky číst někdo, kdo má s děláním borůvkového likéru lepší zkušenosti než my, budeme rádi, když se s námi o ně podělí. Děkujeme