Malování na hedvábí

Už je to dlouho, co jsem naposledy maloval na hedvábí, ale v návalu nadšení z publikovaní našich výtvarných aktivit musím připomenout i tuto :-). Matně vzpomínám, že mě tehdy poprvé zaujaly malované hedvábné obrazy v galerii na Dolním náměstí v Olomouci. Když jsem viděl ty krásné výtvory, začal jsem postupně kupovat „výbavu“. Koupil jsem knížku Malba na hedvábí od Markéty Lukáčové, rám na napnutí hedvábí, štětce, hedvábí v podobě metráže, kravaty, šátků. Jako začátečník jsem koupil sadu barev Setasilk od firmy Pébéo. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl vyzkoušet různé techniky, tak jsem ještě postupně dokupoval různé druhy solí, vosk apod.

satek_resize

Po prvních testovacích pokusek a čmáranicích jsem se rozhodl, že udělám malovaný šátek pro mamku a kravatu pro taťku jako dárek na vánoce. Jako téma jsem si vybral podzimní listí. Na kravatu jsem namaloval guttou několik obrysů listů, a pak je vybarvil. U šátku jsem vyzkoušel techniku s voskem. Místo gutty jsem obrysy udělal voskem, a poté celý šátek různě namaloval, prohýbal a posypal solí. Výsledek nebyl úplně takový, jaký jsem očekával, protože bílé obrysy vzniklé odstraněním vosku nebyly až tak výrazné, což mě trochu mrzelo :-|. Těmito výtvory jsem na dlouhou dobu skončil, ale výbavičku pořád někde mám a těším se na to, že ji někdy vytáhnu.

Zde je jako obvykle pár odkazů na stránky, které mě zaujaly:

kresleni-voskem-na-hedvabi_resize
voskovy-list_resize
satek-podrobnejsi_resize

Radim | 7. 1. 2009 St 20.03 | Art | Tisk | 3326x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujweb Kravaty

Zajímavá technika malby :)

21. 10. 2011 Pá 20.32

[2]reagujmejlweb Retingera

Škoda jen, že jsou ty hedvábný kravaty tak drahý, běžná cena cca 100 Kč :(

25. 3. 2014 Út 11.28

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: