Velikonoční mazanec
Na slavnostní velikonoční stůl patří i zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. Má tam místo jako symbol začátku velikonočního hodování; tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení. Název vznikl zřejmě zkrácením slova „pomazanec“ – tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává.
I já jsem se letos pustila do pečení mého prvního mazance Recept jsem našla na idnes.
NA 2 BOCHÁNKY
Příprava: 40 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení
- 1 balíček čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
- 200–250 ml vlažného mléka
- 500 g polohrubé mouky
- + trocha hladké mouky na poprášení těsta
- 50 g spařených a opláchnutých rozinek
- 1–2 lžíce rumu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- ¼ lžičky soli
- trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
- špetka muškátového květu
- špetka mletého anýzu
- 2–3 žloutky
- 50 g pokrájených oloupaných mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
- Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
- Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
- Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu „přetužit“; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
- Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
- Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
- Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
- Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.
Martina | 10. 4. 2009 Pá 23.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 910x