Utopenci
Na chatu k Raďovi jsme si tentokrát výrobu utopenců zamluvili my s Marťou. Celou tuto kulinářskou akci jsme spáchali v sobotu večer, týden před chatou. Nakoupili jsme všechny ingredience, vše si připravili a po schladnutí nálevu jsme vše naskládali do sklenice a zalili.
Utopenci
Co je potřeba na plnou pětilitrovku:
- 16 špekáčků (bylo to přesně 1,6 kg) – je potřeba je oloupat a podélně naříznout
- 5 velkých cibulí – nakrájet na kolečka
- sklenice feferonek
- 1/2 kelímku hořčice
Nálev:
- zhruba 0,7 litru vody
- zhruba 0,45 dcl octa
- 8 kávových lžiček cukru
- 3 kávové lžičky soli
- koření podle chuti (pepř, bobkový list, sůl)
Nálev jsme nechali přejít varem a vychladnout. Nemyslím si, že to je potřeba, ale Martinina mamka nám to doporučila .
Z hořčice, soli, pepře, chili a pár nakrájených feferonek jsem si vytvořil do misky takovou směs, kterou jsem pak lžičkou patlal do téměř rozpůlených špekáčků (trochu jsem uvnitř nařezal i ty půlky, aby se vše lépe vstřebalo). Pak už jsem jen postupně přidával špekáčky napajcované tou směskou, cibulí nakrájenou na kolečka a kolem zase cibuli a zbytky feferonek.
Stačil týden a utopenci byli k snědku (Miška, která mi poslala tento recept, píše, že ideální je 10 dnů). Ve svém receptu ještě přidává okurky, ale to jsem už nedělal.
Utopenci byli vyborní:-)
Radim | 27. 4. 2009 Po 21.31 | Vaření, Studená kuchyně | Tisk | 1193x