Zapečené palačinky s tvarohem
Tak se mi jednou do ruky dostal časopis Blesk pro ženy, který si sem tam Marťa kupuje do vlaku. Většinou se na podobné časopisy koukám, protože tam jsou pěkné ženské, tentokrát jsem však okamžitě přešel na stránku o dělání palačinek na x možných způsobů. Palačinky rád dělám a ještě raději papám Nadchl mě tam recept na palačinkový nákyp s tvarohem, a tak jsem akorát čekal na příležitost, kdy budu moci ukázat své kulinářské umění a vrhnu se na to. Tento čas nastal o víkendu, kdy jsme jeli pařit na Raďovu chatu.
Recept je poměrně jednoduchý a rychlý. Základem je udělat palačinkové těsto. Já rád experimentuji a mám rád sladké, a tak vždy těsto dělám od oka a vždy jsem přidával cukr. Výsledkem bylo, že se mi palačinky vždy připalovaly. Jelikož jsme měli málo času, tak jsem se nechtěl mordovat se špatným těstěm, a tak jsem použil též návod z časopisu.
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 120g hladké mouky
- špetku soli
Pozn.: já jsem to rovnou ztrojnásobil a místo hladké mouky jsem dal půlku hladké a půlku polohrubé (mamka mě učila palačinky z polohrubé) a samozřejmě trošku cukru
Jakmile jsem udělal palačinky, tak jsem si připravil sladký tvaroh s rozinkami. Víceméně jsem ingredience přidával od oka – prostě tak, aby to chutnalo a bylo to přiměřeně sladké.
- 2 žloutky
- 5 lžic cukru
- 1 sáček vanikového cukru
- trochu mléka (podle potřeby)
- trochu rumu
- rozinky podle uvážení
Vymazal jsem pekáč máslem a pustil se do mazání palačinek vytvořeným sladkým tvarohem. Palačinky jsem samozřejmě svinoval jako normálně. Nakonec mi to vyšlo na dvě řady po šesti palačinkách s tím, že čtyři palačinky zbyly bokem pro hladovce (Marťa). Na vrch jsem dal kelímek zakysané smetany podle receptu a nastrouhal jsem na to mandle (mandlové lupínky jsem bohužel neměl). Celý výtvor jsem dal zapékat na 25 minut do předehřáté trouby (200 °C).
K výsledku můžu říci jen jediné – bylo to luxusní .
Radim | 27. 4. 2009 Po 21.31 | Vaření, Sladká jídla | Tisk | 2171x