Krušné hory 2009 - 2. den - Z Mikulova do Českých Hamrů

Na druhý den jsme měli naplánovanou nejdelší trasu a téměř celou jsme ji projeli po Krušnohorské magistrále. Ráno jsme se dozvěděli, že se Lence narodila Karolínka a už jsme se těšili na večer, jak ji někde v hospůdce zapijeme :-). Od Mikulášky jsme jeli do vesničky Nové Město a dál na v.n. Fláje. Dalším význačným bodem byla rozhledna na Růžovém vrchu. K večeru jsme kolem v.n. Přísečnice vyjeli na vrch Měděnec, ze kterého to už bylo kousek do Nových Hamrů, kde jsme měli dnes spát.

045-uvodni-nahled

Pod děravou stříškou u Červeného rybníka

Fláje

obrazek

Z Mikulova jsme vyrazili k vodní nádrži Fláje, která je jedinou pilířovou přehradou v ČR. Její výstavba nebyla jednoduchá, stejně tak i plnění nádrže, protože probíhalo v zatím dlouhodobě nejsušším období let 1961–64. Teprve až 10. května 1965 došlo k úplnému naplnění nádrže a hned 18. května 1965 šla voda při povodni přepadem přes přeliv.

Hora Sv. Kateřiny

Po ujetí pár kilometrů jsme si to dnes zamířili i do Německa. V Mníšku jsme přejeli na druhou stranu hranice, protože Raďa viděl na mapě symbol rozhledny a chtěl se tam samozřejmě podívat, ale žádnou jsme nenašli, ani jsme se tedy moc nesnažili. V Deutschneudorfu jsme se rozhodovali, zda se do Hory Sv. Kateřiny vydáme po žluté turistické značce nebo to objedeme přes Novou Ves v Horách po cyklostezce.

obrazek

Vyhrála samozřejmě delší alternativa po silnici, přece nepojedeme jen 1,5 km, když si to můžeme prodloužit o dalších 6 km, že jo? :-) Rozhledna Hláska na Růžovém vrchu je nově zrekonstruovaná a její prosklená vyhlídková plošina nabízí velice pěkný kruhový výhled na Kateřinské údolí, do Saska, na vrchol Loučné, Strážného, Jeřabiny a Ahornbergu, Medvědí skály a v dálce i vrchol Milešovky v Českém středohoří. Žabička v bříšku se už ozývala, a tak jsme na náměstíčku posvačili. Po krátkém sjezdíku nás čekal výšlap do osady Malý Háj, odkud jsme zase sjeli po lesní asfaltce k Telčskému potoku. Odložili jsme na chvilku kola a šli se k vodě trochu opláchnout. Hned se nám pak jelo líp, navíc když jsme ze studánky na Volárně doplnili naše zásoby nádherně ledovou vodou, která jakoby měla příchuť lučních kvítí.

Červený rybník

Tak tento rybníček si budeme asi dlouho pamatovat. Kousek od něj nás totiž zastihla bouřka. Na jeho břehu je postavený dřevěný přístřešek, kde jsme se skoro hodinu schovávali před deštěm. Pan stavitel u toho asi moc nepřemýšlel, protože prkna se skoro vůbec nepřekrývala, a tak jsme i pod touto stříškou museli sedět s deštníkem :-) Po bouřce se opět vyjasnilo a my mohli pokračovat dál.

obrazek obrazek

Měděnec

Další vodní nádrží na dnešní trase byla Přísečnice. Tady jsme se rozhodli, že si náš výlet prodloužíme ještě na vrch Měděnec. Ne že bychom dnes neměli už dost, ale odkaz na Měděnec byl skoro na každé cykloznačce a asi by nás pak mrzelo, kdybychom ho měli vynechat.

obrazek

Navíc jsme si říkali, že z něho bude určitě pěkný výhled na přehradu. To jsme se nakonec spletli, protože byl nakonec od přehrady ještě docela daleko. V okolí Mědence jsou patrné pozůstatky po dolování a hornický skanzen dokonce nabízí možnost vypravit se do krušnohorského podzemí a navštívit ojedinělé důlní dílo a to štolu Marii pomocnou. Na vrcholu Měděnce, někdy též nazývaného Mědník či Měděná hůrka, se nalézá kaple, ve které je podle pověsti zakleta měděná panna hlídající ukryté poklady. Vysvobození je možné pouze jednou za sto let a komu se tento čin podaří, stane se prý vládcem Krušných hor. Z vrcholu je nádherný výhled do dalekého okolí.

České Hamry

Z Mědence nás čekala už jen závěrečná etapa do Českých Hamrů, kde jsme měli domluvené ubytování v penzionu Na kovárně. Střihli jsme si to přes louku a přes les do Kovářské, kde jsem se jednoho domorodého obyvatele ptala, jestli potkáme po cestě nebo v Hamrech nějakou otevřenou restauraci, kde bychom mohli naplnit naše prázdná bříška. Už bylo totiž 20 hodin a já jsem měla opravdu hlad. Uklidnil mě, že v Hamrech je spousta dobrých restaurací. Po ubytování v penzionu a po sprše jsme zašli do restaurace Pohoda, což byla opravdu vynikající volba – příjemná obsluha, výborné jídlo, nízké ceny, prostě pohoda :-) Dali jsme si polívku, hlavní jídlo, pohár a samozřejmě jsme nemohli zapomenout na panáka na zdraví Karolínky.

Více fotek najdete v galerii.

Odkazy na mapy:

Martina | 4. 7. 2009 So 13.20 | Cestování, Česká republika, Cykloturistika | Tisk | 1228x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejl Filip

Stihli jste toho opravdu dost vidět, musel to být parádní výlet :-)Jinak byli jste už na hoře Plešivec? Pokud ne, tak to stojí opravdu za to si tam také udělat výlet, je to moje nejoblíbenější místo v Krušných horách. O hoře se můžete dozvědět více v tomto článku http://www.topsleva.cz/…nych-horach/ . Doporučuju jít na jaře, to je pohled pro bohy:)

13. 2. 2015 Pá 13.24

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: