Voňavé pivní preclíky
Na rozdíl od většiny jiných druhů pečiva mají preclíky jednu velikou výhodu – vydrží nezvykle dlouho (pokud je tedy ovšem dřív někdo nesní- 400 g polohrubé mouky
- 100 g tuku
- 220 ml vlažného piva
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- mletý pepř podle chuti
- sůl
- na potření: 1 žloutek a 50 ml piva
- na posypání: hrubá sůl, mák, kmín
Trochu mouky smícháme s cukrem a rozdrobeným droždím, zalijeme částí vlažného piva a v teple necháme vzejít kvásek. Přilijeme zbylé pivo a rozhřátý vlažný tuk, přidáme žloutek, zbytek mouky, osolíme, opepříme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout asi 45 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, rozválíme do podoby válečků a libovolně je stočíme. Preclíky potřeme žloutkem rozšlehaným v pivu a posypeme hrubou solí, mákem, popř. kmínem, sezamovými semínky apod. Pečeme při 175°C.
Tip: Já jsem si těsto připravila v domácí pekárně a použila jsem 1,5 dávky
Martina | 25. 10. 2009 Ne 20.32 | Vaření, ostatní pro pekárnu | Tisk | 833x