Vaječný likér
Letošní vánoce jsme se rozhodli, že si zkusíme udělat vlastní vaječný koňak. Receptů na to, jak udělat dobrý vaječný koňak je nepřeberné množství, tentokrát jsme však nehledali na internetu. Místo toho jsem zavolal mamce a bez námahy získal hned dva recepty – jeden od pana Kozáka a druhý jednodušší, který zkoušela mamka letos. Ze začátku jsem uvažoval způsobem, že když mamka udělala ten jednodušší, tak já musím udělat ten složitější. Nakonec jsem byl rád, že jsme stihli s Marťou udělat ten lehký, protože předvánoční nákupy, přípravy, apod. nám jako obvykle zabraly plno času. Marťa navíc udělala svůj vaječnák podle dalšího receptu od kamarádky z práce.
Náš vaječný koňak (Martina verze)
Recept od Kozáků
- 33% šlehačka – 1,25l (5ks –250ml)
- cukr krupice – 0,5kg
- 10ks vajíček
- 2ks vanilkového cukru
- 0,7l vodky/rumu/jiného alkoholu
Žloutky, cukr, vanilkový cukr se míchá ve vodní lázni asi 15min. Cukr musí být rozpuštěný, a pak za stálého míchání začneme přidávat šlehačku, mícháme do zhoustnutí. Po zchladnutí dáme destilát.
Pozn: Vaří se déle a je náročnější na přípravu. Je potřeba počítat s větším hrncem, protože nabude.
Jednoduchý recept na vaječný koňak
- 4 žloutky
- 4 velké polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 slazené kondenzované mléko
- 0,5l rumu/vodky
Žloutky mícháme s cukrem a vanilkovým cukrem ve vodní lázni. Mícháme do zhoustnutí dokud se cukr nerozpustí. Poté postupně začneme přidávat salko, mícháme. Po zchladnutí dáme destilát.
Pozn: Vaječný koňak podle tohoto receptu je docela silný, takže je možno ubrat alkoholu a místo něj přidat např. smetanu. Při rozpouštění cukru se mi žloutek ve vodní lázni trochu uvařil . Musel jsem pak vše proprat přes látku a byl jsem od toho až za ušima.
Martinin recept od kamarádky
- 1 neslazené mléko tatra
- 3 žloutky
- cukr podle chuti a 1 vanilkový cukr
- 1,5 dcl rumu
- 1 smetana 30%
Postup stejný jako předchozí recept.
Pozn: Do vaječného koňaku se může dát různý alkohol, já preferuji vodku, Marťa například rum a pan Kozák používá kalvádos a podobné vícestupňové alkolholy a vaječňák má pak pěkné grády a navíc pěkně voní.
Komentáře k textu
Letos jsem se opět pustil do výroby vaječňáku.Tentokrát jsem si vybral recept od Kozáků a nepřišlo mi to složitější a vaječňák je výborný. Opět se opakovalo rozpouštění cukru se žloutky – poučen minulým svařením vajíčka , jsem tam nechal trochu nerozpuštěného cukru, který se rozpustil přidáním smetany. Ostatně nevím proč se ten cukr musí úplně rozpustit hned na začátku, nestačí až po přidání dalších ingrediencí smetana/salko??? Nepoví někdo?
14. 12. 2010 Út 15.51