
Nad
přípravou domácích hamburgrů jsme uvažovali už hodně dlouhou dobu.
Nejsme sice příznivci fast foodů, ale takový domácí hambáč je přece
plný masa a čerstvé zeleniny, takže je to docela zdravé jídlo, nemám
pravdu?

Nemělo moc
smysl si je dělat jen pro nás dva, a tak jsme jimi překvapili naši
cyklistickou bandu po výšlapu na Dlouhé Stráně. Byli chudáčci za celý
den pěkně vyhládlí a snad jim chutnalo.
Hledala jsem na internetu recepty a vesměs jsem se inspirovala tímto
receptem: (jen trochu upravila množství surovin, protože nás
bylo 8)
- 1,5 kg mletého hovězího masa
- sůl, mletý pepř, popř. další koření dle chuti, já jsem např.
přidala mletou papriku
- vejce
- strouhanka
- plátky anglické slaniny
- 16 hamburgerových žemlí (se sezamem, koupené v globusu)
- listy ledového salátu
- cibule nakrájená na kolečka
- rajčata též nakrájená na kolečka
- plátkový sýr
- kečup, tatarka, popř. jiná omáčka dle chuti

Maso jsem osolila, opepřila, okořenila, přidala ještě 4 vejce a hrst
strouhanky. Pořádně jsem vše promíchala a vytvářela asi 100gramové
ploché bochánky. Ty jsem dala ještě asi na hodinu odležet do ledničky.
Mezitím jsem si nakrájela další potřebné suroviny a připravila na velký
tác. Raďa rozžhavil gril a mohli jsme začít grilovat (cca 8–10 minut
z každé strany). Ogrilovali jsme také slaninu a rozkrojené žemle. Každý
si pak mohl vytvořit hamburger podle své chuti. Já jsem jen přečtla návod,
jaký byl v receptu: na spodek žemle patří list salátu, dále kolečko
rajčete, dvě kolečka cibule, burger, sýr, slanin, nějaká ta omáčka a
přiklopit vrškem žemle.
