Kysané zelí
Jak bydlíme konečně ve svém, tak postupně plníme naši spíž (sklep) nějakýma těma dobrotama . Zatím nám toho moc nevychází, protože např. marmelády jsme vůbec nedělali, zato nám vyšel bezinkový sirup. Moje plány s nějakou kořalkou (postupně to byla třešňová, hrušková a skončil jsem u jablkové) jsem letos taky nerealizoval. Takže jsem byl rád, že jsme zvládli nakrouhat a naložit zelí:-).
Hrnec jsem vzal od babi, která jej už prý nepotřebuje a asi tisíckrát ho vymýval, protože strašně smrděl. Zelí nám koupili Martinini rodiče v Otaslavicích a další drobnosti už sami. Recepty jsme dostali od Martininých a nějaká doporučení od mých rodičů. Na internetu jsme našli dva pěkné recepty:
Nakonec nám to vyšlo následovně:
- cca 9 kg zelí
- 170 g soli
- 3 lžíčky kmínu (zhruba 7 g)
- 3 lžíčky hořčičného semínka
- 5 – 7 kuliček pepře
- 3 cibule (zhruba 300 g – zde se lišíme od výše zmíněných receptů, kde dávají poloviční množství)
Pozn. Vyšlo mi to zhruba na 2/3 hrnce, takže příště minimálně 12 kg zelí.
Ještě mě zaujala možnost dát tam trochu křene a kopru, tak snad příště. Teď už je počkat pár týdnů a doufat, že zelíčko bude dobré .