Kysané zelí

zelakJak bydlíme konečně ve svém, tak postupně plníme naši spíž (sklep) nějakýma těma dobrotama :-). Zatím nám toho moc nevychází, protože např. marmelády jsme vůbec nedělali, zato nám vyšel bezinkový sirup. Moje plány s nějakou kořalkou (postupně to byla třešňová, hrušková a skončil jsem u jablkové) jsem letos taky nerealizoval. Takže jsem byl rád, že jsme zvládli nakrouhat a naložit zelí:-).

Hrnec jsem vzal od babi, která jej už prý nepotřebuje a asi tisíckrát ho vymýval, protože strašně smrděl. Zelí nám koupili Martinini rodiče v Otaslavicích a další drobnosti už sami. Recepty jsme dostali od Martininých a nějaká doporučení od mých rodičů. Na internetu jsme našli dva pěkné recepty:

Nakonec nám to vyšlo následovně:

  • cca 9 kg zelí
  • 170 g soli
  • 3 lžíčky kmínu (zhruba 7 g)
  • 3 lžíčky hořčičného semínka
  • 5 – 7 kuliček pepře
  • 3 cibule (zhruba 300 g – zde se lišíme od výše zmíněných receptů, kde dávají poloviční množství)

Pozn. Vyšlo mi to zhruba na 2/3 hrnce, takže příště minimálně 12 kg zelí.

Ještě mě zaujala možnost dát tam trochu křene a kopru, tak snad příště. Teď už je počkat pár týdnů a doufat, že zelíčko bude dobré :-).

Radim | 19. 10. 2010 Út 21.17 | Vaření | Tisk | 1004x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Daniela

V jednoduchosti je síla.Recept se mi líbí a udělám to podle toho.Mám 8kg krouhaného zelí tak ten poměr ingrdiencí bude asi stejný. :-)

26. 9. 2014 Pá 17.29

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: