Karamelový dort s čokoládou
Rozhodl jsem se, že pro Marťu ukuchtím k jejím třicetinám nějaký dort. Říkal jsem si, že ať to dopadne jakkoliv, tak skutečnost, že to bude můj výtvor, vynahradí veškeré možné přednosti koupeného. Vzhledem k tomu, že milujeme čokoládu, tak bylo jasné, že tato ingredience bude hrát u mého dortu prim.V jedné z našich kuchařek jsem našel návod na dortové korpusy. Ty jsem dělal nadvakrát, jeden čokoládový a jeden světlý. Postup byl vždy stejný:
- čtyři žloutky jsem smíchal s cca 13 dkg moučkového cukru
- z bílků jsem udělal pěnu
- do žloutkové pěny jsem vmíchával cca 13 dkg hrubé mouky a přidával bílkovou pěnu
Do čokoládového korpusu jsem ještě přidal kakao a 10 dkg nastrouhané čokolády na vaření. Do světlého korpusu jsem přidal jeden sáček vanilkového cukru. Oba korpusy jsem dal do trouby nejdřív na 150 °C, a poté na 180 °C zhruba na 35 minut.
Krém jsem udělal velmi jednoduše. Vařil jsem plechovku salka asi hodinu a půl ve vodní lázni. Po vychladnutí jsem karamelizované salko smíchal s necelým máslem a mascarpone. Vzhledem k tomu, že jsem máslo se salkem nevyšlehal, tak to byl krém trochu řidší.Složení dortu, vytvoření horní čokoládové vrstvy, obalení boků mandlemi a nazdobení už trvalo jen chvíli.
Myslím, že se můj první dort docela vyvedl a všem moc chutnal. Příště snad nezapomenu na pár školáckých chyb jako:
- všechny ingredience by měly mít stejnou (pokojovou) teplotu,
- místo hrubé mouky zkusit polohrubou,
- u prvního korpusu jsem jaksi nevyšlehal žloutek s cukrem, ale cukr a mouku přidával až s bílkem,
- krém vytvořit trochu tužší – asi by pomohlo to vyšlehání salka s máslem.
2011: K Verčiným narozkám jsme opět dělali dort. Do korpusu jsem tentokrát dal polohrubou mouku (korupus bohužel nebyl tak nadýchaný). Vycházel jsem z následujích odkazů:
Radim | 25. 2. 2011 Pá 20.14 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 1281x