Výlet do Nových Zámků

zamek-nahled Při hledání nějakého nedělního výletu jsme nakonec zvolili docela blízkou a rychle dostupnou destinaci – Nové Zámky u Litovle. Měl jsem v plánu s Marťou a Verčou projít lužní lesy okolo Nových Zámků, mrknout ze do Rybářské bašty, dát si tam pivko a vrátit se po druhém břehu Moravy. Za mlada :-) jsem tyto lesy docela projezdil na kole, a tak jsem Martě chtěl ukázat Templ a Obelisk. Auto jsme nechali na pěkném parkovišti u jeskyní v Mladči a do Nových Zámků jsme vyrazili po úzké cestě, kde sem tam projelo auto a každou minutu houfy cyklistů – bylo opravdu krásně a plno cyklistů vyrazilo po zimě oprášit kola :-).

u-templu-nahled V Nových Zámcích jsme z asfaltky odbočili po modré turistické značce. Cesta byla někdy pro kočárek méně schůdná, ale potkali jsme jednu další rodinku, takže jsme tam nebyli sami :-). V okolních lesích se to teprve vzpamatovávalo po zimě, ale první jarní kvítky už všude hýřily barvami a hltaly první pořádné jarní paprsky. Všude bylo hodně sasanek a sněženek, semtam petrklíče. Pohodovou procházkou jsme došli do Nových Mlýnů, kde jsem čekal, že sedneme na zahrádku Rybářské bašty, ale ouha! – bašta byla zavřená (asi už hodně dlouho). Místo toho tam byla o kousek výš po cestě menší hospůdka, ale byla moc u cesty a všechny stolky byl obsazeny cyklisty.snezenka-nahled Takže jsme šli dál. Z dálky k nám doléhal zvuk vodní elektrárny v Nových Mlýnech (Bílá Lhota). Jak jsme šli kolem, tak jsem si říkal, že bych se chtěl mrknout dovnitř do strojovny – třeba mají někdy otevřené dny :-). Zpět jsme šli chvíli po modré, a poté po žluté značce. Prošli jsme kousek od Obelisku, zírali s otevřenou pusou na tu záplavu květů a neméně byli překvapeni množstvím jmelí na okolních stromech. Naše prďolka ze začátku koukala nahoru na koruny stromů, ale pak jsme ji udrncali a spala až k autu :-). Procházka se nám krásně vydařila a v litovelském pomoraví bylo ten den opravdu nádherně.

Více fotek najdete v galerii Výlet do Nových Zámků.

Odkazy na mapy:

Radim | 7. 4. 2011 Čt 21.25 | Cestování, Česká republika | Tisk | 696x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: