Koprová omáčka
Ke koprové omáčce jsem si uchovávala zdrženlivý odstup již od školních let. Nevím, co mi na ní nechutnalo. I v závodní jídelně jsem se jí vyhýbala, obzvlášť když ji kolegové vždy hodnotili jako octovou vodu. Brrr. Poslední dobou ji ale miluju, maminka ji vaří výbornou a nedává tam žádný ocet, nýbrž zakysanou smetanu. Tady je recept, který jsem taky sama na Raďovi vyzkoušela.- máslo
- hladká mouka
- voda (vývar, mléko)
- kelímek smetany na vaření
- kelímek zakysané smetany
- kopr
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme jej moukou a orestujeme. Růžovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme smetanu na vaření (dala jsem čtvrt litru vývaru a asi půl litru mléka) a povaříme cca 20 minut. Pak přidáme na drobno nasekaný kopr a zakysanou smetanu a opět chvíli povaříme.
Hotovou koprovou omáčku podáváme s masem nebo vejcem a jako příloha se hodí houskové knedlíky nebo brambory.
Martina | 10. 3. 2012 So 13.14 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Zelenina | Tisk | 773x