Masový kotlík
Tuto dobrotu jsme dělali druhý den po opožděné oslavě Raďových třicetin na konci července. Recept mě zaujal v červencovém čísle Magazínu Albert, na obrázku vypadal gulášek opravdu fantasticky.
- 1–2 lžíce sádla
- 150 g špeku, nakrájeného na kostičky
- 6 cibulí
- mletá paprika
- 1 kg hovězí kližky nebo plece, nakrájené na kostičky velikosti sousta
- sůl, kuličky pepře, majoránka, kmín, nové koření podle chuti
- 1 kg vepřového plecka, nakrájeného na kostičky velikosti sousta
- 4 červené papriky
- 2× 400g plechovka nakládaných rajčat
- 750 g brambor, oloupaných, nakrájených na kostičky
- svazek petrželky
- 2–4 klobásy
- 1 tvrdého chleba
- 1 feferonka, nasekaná na nudličky
- čerstvý chleba nebo francouzská bageta k podávání
V kotlíku nechte rozpustit většinu sádla, přidejte kostičky špeku a v momentě, kdy se krásně rozvoní, přisypte cibuli nakrájenou na kostičky. Osmahněte ji dorůžova a zaprašte trochou mleté papriky. Přidejte hovězí maso, nechte ho zhnědnout a zatáhnout a ještě chvíli opékejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření a kotlík do poloviny zalijte vodou. Po půlhodině za občasného míchání přidejte kostičky vepřového plecka, krátce opečené na zbylém sádle. Vařte dalších 45 minut, a když je maso skoro měkké, přidejte do kotlíku nakrájenou papriku, rajčata a brambory. Guláš doplňte vodou, aby brambory byly potopené, a vařte dvacet minut. Nakonec přidejte klobásu nakrájenou na kolečka. Směs zahustěte strouhaným chlebem, povařte deset minut a dochuťte solí, feferonkou a zasypte sekanou petrželkou. Pak guláš sundejte z ohně a zakrytý, ale ne neprodyšně, nechte půlhodinku odstát. Podávejte s chlebem nebo bagetou.
Martina | 24. 7. 2011 Ne 11.55 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 459x