Vánoční perníčky

Perníčky jsem letos pekla teprve podruhé v životě. Sice kdysi ségra perníčky doma zkoušela, ale nikdy mě to nijak nenadchlo a zdobit je mi připadalo jako ztráta času:-) Loni jsme ale byli před Vánoci navštívit kamarády v Tuklatech a Jana měla po celé kuchyni plechy s perníčky a ve volných chvilkách je zdobila. Měla je nádherné. Věděla jsem, že se mi s tím nebude chtít tak piplat, ale vzala jsem si od ní recept, abych to zkusila, protože mě s nimi Raďa pořád otravoval. Na internetu je určitě receptů mraky, ale já jsem chtěla zkusit tento ověřený.

DSC_0340_resize DSC_0341_resize
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 10 dkg másla
  • 2 vejce
  • 15 dkg mletého cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 45 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce perníkového koření ze sáčku (nebo pokud nemáme koupené, tak půl lžičky skořice, anýz, badyán, nové koření, citronovou kůru). Nesmí se ho tam dát moc, jinak by perníčky zhořkly
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa (nemusí být, ale já jsem přidala, aby měly perníčky tmavší barvu)
  • půlka citronu

Med, máslo a cukr dáme do misky a tu do vodní lázně. Jakmile se vše rozpustí, přidáme vejce a 2 lžičky jedlé sody a šleháme, dokud hmota nezhoustne. Na vál si dáme ostatní suroviny, zamícháme, přidáme šťávu z půlky citronu, přidáme hmotu z hrnce a zpracujeme těsto. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně hladké. Můžeme nechat odležet v lednici.

Vyválíme placku asi 3 mm silnou. Vykrojené tvary dáme na plech s pečícím papírem a pečeme 8–10 minut při 180 °C. Perníčky po vytažení z trouby ještě za horka potřeme rozšlehaným celým vejcem.

Poleva:

  • 1 bílek
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy

Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko aspoň 2×, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15–20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy.

Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5–6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.

DSC_0338_resize

Martina | 30. 11. 2011 St 19.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 5288x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujweb byfiles

Nádherné. Budu se snažit zapůsobit na své děti s tímto misky.

17. 2. 2012 Pá 15.30

[2]reaguj Čudliny

Krásné! Inspirovali jste nás.. :) Jdeme na to! :D

8. 12. 2012 So 15.41

[3]reagujmejlweb dada

letos jsem zkusila a výborné

5. 1. 2013 So 20.01

[4]reagujmejlweb Ondra

Super, díky za inspiraci

1. 1. 2020 St 19.55

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: