Vánoční perníčky
Perníčky jsem letos pekla teprve podruhé v životě. Sice kdysi ségra perníčky doma zkoušela, ale nikdy mě to nijak nenadchlo a zdobit je mi připadalo jako ztráta času:-) Loni jsme ale byli před Vánoci navštívit kamarády v Tuklatech a Jana měla po celé kuchyni plechy s perníčky a ve volných chvilkách je zdobila. Měla je nádherné. Věděla jsem, že se mi s tím nebude chtít tak piplat, ale vzala jsem si od ní recept, abych to zkusila, protože mě s nimi Raďa pořád otravoval. Na internetu je určitě receptů mraky, ale já jsem chtěla zkusit tento ověřený.
- 2 polévkové lžíce medu
- 10 dkg másla
- 2 vejce
- 15 dkg mletého cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 45 dkg hladké mouky
- 2 lžíce perníkového koření ze sáčku (nebo pokud nemáme koupené, tak půl lžičky skořice, anýz, badyán, nové koření, citronovou kůru). Nesmí se ho tam dát moc, jinak by perníčky zhořkly
- vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa (nemusí být, ale já jsem přidala, aby měly perníčky tmavší barvu)
- půlka citronu
Med, máslo a cukr dáme do misky a tu do vodní lázně. Jakmile se vše rozpustí, přidáme vejce a 2 lžičky jedlé sody a šleháme, dokud hmota nezhoustne. Na vál si dáme ostatní suroviny, zamícháme, přidáme šťávu z půlky citronu, přidáme hmotu z hrnce a zpracujeme těsto. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně hladké. Můžeme nechat odležet v lednici.
Vyválíme placku asi 3 mm silnou. Vykrojené tvary dáme na plech s pečícím papírem a pečeme 8–10 minut při 180 °C. Perníčky po vytažení z trouby ještě za horka potřeme rozšlehaným celým vejcem.
Poleva:
- 1 bílek
- 150 g cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko aspoň 2×, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15–20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy.
Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5–6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.
Martina | 30. 11. 2011 St 19.36 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 5288x
Komentáře k textu
Nádherné. Budu se snažit zapůsobit na své děti s tímto misky.
17. 2. 2012 Pá 15.30