Rýžový nákyp

Rýžový nákyp už jsme s Marťou jednou dělali – je to docela jednoduchá záležitost. Jediným zapeklitým problémem (alespoň pro mě) je vždy odhad množství potřebné rýže. Abych to nehádal od oka, tak jsem si vyhledal recept „Rýžový nákyp s jablky“ z naší kuchařky „Velká česká kuchařka“. ryzovy-nakyp_resize

V receptu byly následující ingredience:

  • 200 g rýže
  • 1 l mléka
  • špetku soli
  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce másla

Po zvážení 200 g rýže mi to přišlo málo, a tak jsem dal 350 g :-) a všechny ostatní ingredience v poměru navýšil:

  • 350 g rýže
  • 1,5 l mléka
  • 4 vejce
  • 140 g cukru

Postup je následující. Rýži dáme do mléka se špetkou soli a já jsem dal rovnou i cukr (ostatní přímíchávájí cukr později). Rýži v mléce vaříme až se nám udělá rýžová kaše. Tu jsem nechal schládnout a z bílků udělal sníh. Po částečném schladnutí jsem přidal máslo, žloutky a lehce vmíchal sníh z bílků. Už předtím jsem vymazal formu a vysypal strouhankou. Hotovou kaši jsem způlky nalil do formy, přidal jablka, švestky, rozinky (vše možné podle chuti) a dolil zbytkem. Výsledek jsem dal zapéci do trouby.

Musím říci, že nákyp se povedl. Problém byl nakonec jak se dalo čekat s množstvím – bylo toho mooooc. Trochu jsem to přehnal s rýží – stačilo by tak 200 – 250 g. Takto je toho nákypu tak pro šest lidí místo čtyř :-).

Radim | 12. 2. 2012 Ne 13.03 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 759x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb dada

moc moc chutnal

4. 10. 2012 Čt 21.08

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: