Rýžový nákyp
Rýžový nákyp už jsme s Marťou jednou dělali – je to docela jednoduchá záležitost. Jediným zapeklitým problémem (alespoň pro mě) je vždy odhad množství potřebné rýže. Abych to nehádal od oka, tak jsem si vyhledal recept „Rýžový nákyp s jablky“ z naší kuchařky „Velká česká kuchařka“.
V receptu byly následující ingredience:
- 200 g rýže
- 1 l mléka
- špetku soli
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 2 lžíce másla
Po zvážení 200 g rýže mi to přišlo málo, a tak jsem dal 350 g a všechny ostatní ingredience v poměru navýšil:
- 350 g rýže
- 1,5 l mléka
- 4 vejce
- 140 g cukru
Postup je následující. Rýži dáme do mléka se špetkou soli a já jsem dal rovnou i cukr (ostatní přímíchávájí cukr později). Rýži v mléce vaříme až se nám udělá rýžová kaše. Tu jsem nechal schládnout a z bílků udělal sníh. Po částečném schladnutí jsem přidal máslo, žloutky a lehce vmíchal sníh z bílků. Už předtím jsem vymazal formu a vysypal strouhankou. Hotovou kaši jsem způlky nalil do formy, přidal jablka, švestky, rozinky (vše možné podle chuti) a dolil zbytkem. Výsledek jsem dal zapéci do trouby.
Musím říci, že nákyp se povedl. Problém byl nakonec jak se dalo čekat s množstvím – bylo toho mooooc. Trochu jsem to přehnal s rýží – stačilo by tak 200 – 250 g. Takto je toho nákypu tak pro šest lidí místo čtyř .
Radim | 12. 2. 2012 Ne 13.03 | Vaření, Sladká kuchyně, Sladká jídla | Tisk | 759x