Pelmeně
Jelikož naši republiku sužují mrazy, které obyčejně panují v Rusku, rozhodli jsme se s Raďou, že si stylově uvaříme nějaké ruské jídlo. Karta padla na pelmeně a recept jsme si vybrali od Kluků v akci:
Těsto:
- 330 g mouky – v poměru přibližně 1 díl hladké a 1 díl polohrubé
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 120 ml studené vody
- 1 vejce na potření těsta
Masová nádivka:
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 malá cibule
- špetka cukru
- 30 ml vody
- 20 g másla
- pepř
- sůl
- kysaná smetana a kopr k podávání
Z mouky, vejce, vody a soli uhněteme hladké tuhé těsto, které necháme zabalené v utěrce odpočinout v lednici. Mleté maso a na jemné kostičky nakrájenou cibuli důkladně promícháme s vodou, cukrem a kořením. Necháme chvilku odležet. Těsto rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm, která potřeme vajíčkem, doprostřed vložíme kuličku nádivky, v půli přeložíme, zamačkáme a cípy spojíme k sobě. Pelmeně vaříme v osolené vodě s pár kapkami oleje 8–10 minut, scedíme, promastíme máslem, podáváme s kysanou smetanou a snítkou kopru.
Trochu jsme s Raďou váhali, jestli maso bude po tak krátké době vaření měkké a uvařené, ale bylo. Zakysanou smetanu jsem zapomněla koupit, ale vyřešila jsem to smícháním kyšky a jogurtu. Kopr jsme měli zavařený od babičky a tato kombinace opravdu neměla chybu.
Martina | 4. 2. 2012 So 20.38 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 854x