Tažený zámecký závin s jablky
Už dlouho jsem nedělala štrůdl. Listové těsto jsem ale po ruce neměla, a tak jsem chtěla vyzkoušet nějaké vlastnoručně udělané těsto. Po internetu se mi moc brouzdat nechtělo, a tak jsem vytáhla časopis Albert a vybrala si recept na tažený zámecký závin.Těsto:
- 450 g hladké mouky + na poprášení
- špetka soli
- 90 g moučkového cukru
- 90 g másla, rozpuštěného (máslo jsem neměla, tak jsem použila olej)
- 2 vejce
- 5 lžic teplé vody
- 2 lžíce octa
Na náplň a potírání:
- 80 g másla, rozpuštěného (opět olej)
- 10–12 jablek, oloupaných
- moučkový cukr smíchaný se skořicí
- 40 g strouhanky, osmažené na másle (nesmažila jsem)
- 60 g rozinek
Hladkou mouku vsypeme do mísy, smícháme se solí a cukrem, pak přidáme máslo, vajíčka, teplou vodu, ocet a zpracujeme na hladké těsto. To rozdělíme na čtyři díly (rozdělilia jsem na tři díly, aby se mi pak štrůdly vlezly na jeden plech), lehce poprašíme moukou, dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nad hrncem s teplou vodou půl hodiny odpočinout. Těsto musí zůstat vlahé. Z každého dílu vyválíme tenkou placku, potřeme ji vždy rozpuštěným máslem a poklademe plátky jablek, posypeme cukrem se skořicí, osmaženou strouhankou a rozinkami. To celé ještě pokapeme máslem a zavineme do štrúdlu. Opět potřeme máslem a pečeme při 180 °C dorůžova, tedy zhruba 30 až 40 minut. Po upečení znovu potřeme máslem a nakrájíme.
Závin byl vynikající, krásně křupavý, určitě ho někdy zase upečeme.
Martina | 4. 2. 2012 So 20.38 | Vaření, Sladká kuchyně, Ovocné moučníky | Tisk | 786x